Advokat iz Niša podneo krivičnu prijavu protiv GIK, zbog izborne liste Ruske stranke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Advokat Čedomir Stojanović podneo je danas Osnovnom sudu u Nišu krivičnu prijavu protiv članova Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu zbog, kako je naveo, zloupotrebe službenog položaja prilikom proglašavanja izborne liste Ruske stranke.

Stojanović je kazao da GIK nija imala pravo da proglasi tu izbornu listu i da joj dozvoli da učestvuje na lokalnim izborima.

Rekao je da Zakon o lokalnim izborima jasno kaže da se manjinska izborna lista može podneti ako je njen cilj predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.

“U Nišu nema ruske nacionalne manjine. U Nišu, po poslednjem popisu, živi samo 121 Rus, a u gradu od skoro 300.000 stanovnika, to nije nacionalna manjina“, istakao je Stojanović.

Kako je kazao, Zakon o lokalnim izborima propisuje da je Izborna komisija dužna da rešenjem odbije manjinsku izbornu listu, ako se ona podnosi radi izigravanja zakona, “odnosno izigravanja odredbe o cenzusu”.

Naveo je i da je “upravo to slučaj sa izbornom listom Ruske stranke u Nišu”.

“Nijedan kandidat sa izborne liste Ruske stranke nije Rus, ni jedan funkcioner Ruske stranke nije Rus, tako da je jasno da lista nije ni podneta da bi se predstavljala ruska nacionalna manjina, već da bi se zaobišao zakon“, kazao je Stojanović.

Kazao je da je GIK “znala za sve te činjenice” i da je, kako je naveo, “uprkos tome nezakonito dozvolila Ruskoj stranci da učestvuje na izborima kao stranka nacionalne manjine”. Prema njegovim rečima, zakon nalaže da se mandat koji je dobijen nezakonitim putem oduzme, a da se glasovi raspodele ostalim strankama “kao da fantomske liste nije ni bilo”.

Stojanović je istakao da je krađa mandata krivično delo za koje se ide u zatvor. GIK u Nišu saopštila je u ponedeljak da je Ruska stranka na izborima za odbornike Skupštine grada dobila jedan mandat.

Predsednik Ruske stranke Tihomir Perić nakon toga je rekao da će u lokalnom parlamentu podržati koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke, tako da će ta politička opcija sa osvojenih 30 mandata imati većinu u niškoj skupštini koja ima 61 odbornika.

Predstavnici opozicije priznaju rezultate izbora objavljene u izbornoj noći po kojima Srpska napredna stranka ima 29 odbornika, a opozicija 31 odbornika.

Pravni timovi grupe građana “Dr Dragan Milić”, koalicije “Biramo Niš”, koalicije “Ujedinjeni – Nada za Niš” i pokreta “Kreni promeni” od juče pregledaju materijale sa biračkih mesta i imaju rok do večeras do 20.00 da podnesu prigovore na odluku GIK.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x