Advokatica: Prostitutke u Srbiji bez ljudskih prava, uglavnom su žrtve svojih porodica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/ninocare
Podelite vest

 Advokatica iz Novog Sada Dragana Pejović izjavila je danas da su mnoge žene koje se bave uličnom prostitucijom žrtve svojih porodica, koje usled nedostatka novca neretko budu gurnute, od strane muških članova porodice, u prostituciju.

Pejović, koja je saradnica “Ženskih studija i istraživanja” i bavi se istraživanjem ulične prostitucije, kazala je da se prema žrtvama retko primenjuje fizička sila već da su u pitanju izuzetno suptilne metode.

“Njima se nameće na neki način uloga hraniteljke porodice, a što je najstrašnije, te žene prihvataju tu ulogu i smatraju da su heroine koje će ulaskom u prostituciju steći materijalna sredstva za izdržavanje porodice”, navela je Pejović u Savremenoj galeriji Subotica.

Prema njenim istraživanjima, to pokazuje i činjenica da su mnogim ženama zapravo muški članovi porodice i podvodači.

“Ako nije otac, brat, onda je to momak ili bračni partner koji je gura u prostituciju, a on živi od sredstava koja ona zarađuje. Pristanak da žena uđe u prostituciju se uopšte dovoljno ne problematizuje u Srbiji, jer kada se počne dublje istraživati, vidi se da se ne može govoriti o tome da je žena baš pristala na ovakvu okolnost, to se dešava jer ona drugog izbora nema”, rekla je Pejović.

Prema njenoj oceni, to je “u stvari izbor bez izbora”.

Problem predstavljaju i filmovi, dodala je Pejović, u kojima se romantizuju prostitucija i scene “nasmejanih žena koje čekaju korisnike”, dok i same žene koje su u prostituciji kažu da je prostitucija “dobrovoljno ropstvo”.

Ona je ocenila da taj identitet prostitutke guta te žene, da su im sva prava ugrožena.

“One trpe nasilje i od porodice, ukoliko je porodica doprinela ulasku u prostituciju, od korisnika, policije, kao i od podvodača. Prema Zakonu o javnom redu i miru, prostitucija je prekršaj, i one se kažnjavaju za to i najčešće odlaze u zatvor, jer nemaju mogućnosti da plate kaznu”, rekla je Pejović.

Napominje da su stalno iste žene prisutne u sudovima.

“Reč je o krugu žena među kojima ima dosta samohranih majki, one su najčešće neobrazovane, bez novca, ili žene koje imaju nekog bolesnog u porodici. Mnoge od njih koriste i psihoaktivne supstance”, rekla je.

Upitana da li su neke od žena uspele da izađu iz prostitucije i započnu novi život, Pejović je rekla da, kada je u pitanju ulična prostitucija, to se gotovo nikada ne dešava.

“Bilo je slučajeva da žena hoće da napusti nasilnika, ali najčešće nema dovoljno novca da se osamostali, pa iako izađe, brzo se i vraća”, zaključila je Pejović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x