Aleksić (Narodna stranka): Država se odriče seljaka zbog tajkuna bliskih vlasti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Miroslav Aleksić, Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)
Podelite vest

 Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić rekao je da je domaća poljoprivreda na izdisaju jer se, kako je ocenio, država odriče seljaka zarad interesa tajkuna bliskih režimu.

Aleksić je u saopštenju naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uništio poljoprivredu kao i sve institucije, te da “paralelno sa njihovim bogaćenjem traje ubijanje sela”, dok sve evropske države ulažu u proizvodnju hrane.

Prema njegovim rečima nigde u razvijenom svetu ne postoji država koja uništava sopstvene poljoprivrednike zarad interesa šačice monopolista, i to u situaciji u kojoj sledi velika ekonomska kriza koja bi mogla da se proširi i na krizu u snabdevanju hranom.

Naveo da poljoprivrednici u Srbiji masovno prestaju da se bave proizvodnjom hrane, jer im je, kako je ocenio to potpuno neisplativo.

Kazao je da se ove godine jabuka prve klase u berbi prodaju za 10 dinara jeftinije po kilogramu nego lane, odnosno za 40 dinara po kilogramu, umesto za 50 dinara.

Rekao je da je veštačko đubrivo poskupelo 300 odsto i da je dizel je skuplji za 30 odsto, i da su proizvođači šljive prodavali za 40 dinara po kilogramu, a sada su morali da prodaju za 20 dinara.

“Ambalažu smo prošle godine plaćali 65 dinara, a sada plaćamo 95 dinara. Radnu snagu smo prošle godine plaćali 200 dinara po satu, a ove godine 300 dinara”, rekao je Aleksić.

Aleksić, koji se u Trsteniku bavi proizvodnjom jabuka, paradajza, celera i povrća je kazao da je paradajz prošle godine prodavan za 50 dinara po kilogramu, a sada za 30 dinara.

Istakao je da cene u prodavnicama, međutim, nisu niže i da građani i dalje skupo plaćaju voće i povrće.

“Kajmak kupe i strahovito se bogate tajkuni monopolisti koji su bliski režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i veliki trgovinski lanci”, rekao je Aleksić.

Pozvao je vlast da prihvati ekonomske mere Narodne stranke kojima je predviđeno da u naredne tri godine izdvajanje za poljoprivredu dostigne bar 10 odsto državnog budžeta, pošto sada iznosi četiri odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x