Aleksić (Narodna stranka): Svako ko podržava francusko-nemački sporazum podržava Vučića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik Poslanicke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksic. foto: BetaPhoto/miloš Miškov
Podelite vest

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u skupštini Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da će ta partija sarađivati sa svima koji su protiv potpisivanja takozvanog francusko-nemačkog sporazuma o Kosovu i Metohiji.

Aleksić je ocenio da “svako ko podržava taj sporazum podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

“Nisu samo stranke desnice protiv sporazuma. Mi smo stranka desnog centra, nismo stranka ekstremne desnice, ali i Demokratska stranka se izjasnila protiv sporazuma, kao i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute, pa se ne može praviti takva podela”, rekao je Aleksić televiziji Nova S.

On je kazao da Narodna stranka ne učestvuje u organizaciji protesta u Beogradu najavljenog za 17. mart, ali da svako može da dođe na taj protest po svojoj slobodnoj volji.

“Nismo organizovali ni protest povodom podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović. Sarađujemo sa svima na različite teme i načine”, rekao je Aleksić.

Ocenio je da je “duh sporazuma nesumnjivo priznanje” nezavisnosti Kosova i da Srbija prihvatanjem “ne dobija ubrzano članstvo u EU niti bilo šta”.

“U sporazumu se navodi međusobno priznanje državnih simbola, pasoša, tablica, legitimacija… Predviđeno je i da neće biti međusobnog blokiranja na putu ka članstvu u međunarodnim organizacijama”, podsetio je Aleksić.

On je kazao da je problem Srbije u tome što je Vučić “ucenjen kriminalom i nerazjašnjenim ubistvima, poput ubistva Olivera Ivanovića, kao i korupcijom, gaženjem medija i vladavine prava, Ustava i zakona”.

“Vučić pregovara za sebe, jer je sporazum možda za njega dobar, ali za Srbiju nije. Sporazum ne stvara mir, nego stvara probleme u narednim godinama”, rekao je Aleksić.

Oceno je da je predsednik Srbije u prethodnih deset godina “dao sve” a da Srbija nije dobila “ni Zajednicu srpskih opština”.

“Sada se vodi igra u kojoj se podiže vrednost Zajednice srpskih opština da bi Srbija dala sve do kraja, a zapravo ZSO ne bi ni trebalo da bude u ovom sporazumu, nego je već morala da bude stvorena”, rekao je Aleksić.

Podsetio je da vlast nije htela da usvoji rezoluciju Narodne stranke po kojoj su crvene linije Srbije “ne članstvu samoproglašenog Kosova u UN i nepriznavanje Kosova”.

“Nisu hteli to da prihvate, što znači da Vučić gura Srbiju da se odrekne svoje teritorije i svog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Aleksić.

Upitao je zašto Srbija ne razgovara sa Španijom, Slovačkom i Rumunijom, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“To su naši saveznici u EU, kao i druge države koje nisu priznale ‘Kosovo’. Po pitanju Kosova i Metohije mogu nam pomoći i Rusija i Kina jer imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN, koji mogu da ulože ako pitanje članstva Prištine u UN dođe na dnevni red”, dodao je Aleksić.

On je kazao i da je temelj svih povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova bilo mišljenje Međunarodnog suda pravde, zbog kojeg kako je dodao, vlast napada Narodnu stranku i njenog predsednika Vuka Jeremića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x