Američki senator o sankcijama Srbije Rusiji: Vučić je rekao da ga pozovem za 60 dana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Moskov
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslanicima Senata, gornjeg doma Kongresa SAD, koji su prošle nedelje posetili Beograd, da će se u naredna dva meseca izjasniti o odnosu prema Rusiji i EU, izjavio je senator Kris Marfi, učesnik tog sastanka.

U tekstu koji je objavio na svom blogu, Marfi je opisao da su on i njegove kolege iz Senata, Džin Šejhin i Tom Tilis, razgovarali sa Vučićem o takozvanom “sedenju Srbije na dve stolice” i potrebi da se svrsta uz demokratske države i uvede sankcije Rusiji.

“Pozovi me za 60 dana da vidiš da li sam uradio ono što govorim da ću učiniti”, citirao je Marfi Vučićevu rečenicu na kraju sastanka i dodao da mu je odgovorio da će “to biti datum”.

Marfi je naveo da je tokom godina “razvio odnos” sa Vučićem i da često ručaju zajedno kada je predsednik Srbije u Vašingtonu.

Prepričavajući razgovor s Vučićem od 19. aprila, Marfi je naveo da je sastanak počeo “tipičnim, dugim nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu dva naroda” s obzirom da Šejhin i Tilis do tada nisu sreli Vučića.

“Posle dva minuta mog uvodnog monologa, Vučić me je prekinuo: ‘Kris, Kris, Kris, poznajemo se previše dobro. Prestani sa formalnostima. Šta želiš da znaš? Reći ću ti’ “, navodi američki senator.

Marfi dodaje da mu je “pomalo nervozno” odgovorio da senatori žele da znaju da li će Srbija stati uz demokratske države i uvesti sankcije Rusiji, ili će nastaviti da “igra sa obe strane”.

“To nas je uvelo u dug i iskren razgovor o istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sedi na dve stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji. Vučić je godinama vešto balansirao, ali ga je sada (ruska) invazija na Ukrajinu dovela do tačke kada mora da donese odluku. Evropska unija više neće dozvoliti Vučiću da sedi na obe stolice. Moraće da izabere, a mi smo tokom jednočasovnog razgovora Vučića usmeravali na nekoliko kratkoročnih koraka koje bi mogao da napravi ka pravom izboru”, opisao je Marfi.

Foto: BetaPhoto/Miloš Moskov

U saopštenju posle sastanka sa američkim senatorima, Vučićev kabinet je naveo da je predsednik Srbije, povodom krize u Ukrajini, ukazao na privrženost Beograda poštovanju načela medjunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, rekavši da o tome svedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim telima.

Marfi, Šejhin i Tilis su posle Beograda posetili i Sarajevo, Prištinu i Brisel.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x