Bajkovito LEŠJE: Sve veći broj turista dolazi da vidi manastir iz “ruske bajke” (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

MANASTIR LEŠJE
Podelite vest

Manastir Lešje nalzi se na samo deset kolometara od Paraćina i pripada kruševačkoj Eparhiji. Veliki boj turista dolazi da vidi sve popularniji manastir “iz ruske bajke”.

MANASTIR LEŠJE: Luka Stojković

Ovaj srpski manastir poznat je po tome da se u njegovoj riznici nalazi “čestica Časnog Krsta Gospodnjeg” delić moštiju jednog od 40 sevastijanskih mučenika i epitrahilj Svetog Jovana Šangajskog, a kada je osveštana crkva u časnu trpezu ugrađen je i deo moštiju Kneza Lazara.

Sveštenici koji dolaze iz Rusije, Rumunije ili Grčke kažu da je stil gradnje Lešja  skup stilova svih pravoslavnih svetinja  ruskih, rumunskih, grčkih i srpskih.

Ovaj popularni manastir dobio je ime po leskovoj šumi koja je posečena u samom podnožju brda Baba, a graniči se sa “srpskom piramidom” odnosno planinom Rtanj.

Prvi spisi o ovom poznatom srpskom manastiru brižljivo se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi kao i u Hilandaru na Svetoj gori. On je zadužbina župana Vukoslava koji je na svom posedu podigao Bogorodičnu crkvu u periodu između 1355. i 1360. godine i poklonio je manastiru Hilandar.

Istorija kazuje da je zbog fizičke udaljenosti ovog zdanja od Svete gore, vremenom ovaj metoh zapušten te su graditelji tražii od cara Uroša da im manastir vrati u posed. O vraćanju manastira, kaže legenda, presudio je i sam knez Lazar, kada je manastir Lešje vraćen unuku prvog graditelja starcu Dionisiju, koji je pola veka bio iguman manastira. On je od Sultana tražio dozovolu za prenos moštiju Svetog apostola Jevanđeliste Luke iz Grčke u Srbiju. Postoje pisani tragovi kako se to prenošenje odigralo i veruje se da su mošti neko vreme ostale i u samom manastiru Lešje. Nakon požara kada je manastir stradao nakon Prvog svetskog rata teško su pronađeni temelji. Zaslužan za to je Ivan Marković, koji je 1924. godine organizovao otkopavanje temelja i sagrađena je kamena crkvica na tri direka i pokrivena limom. 2004. godine, na mestu male crkve sagrađen je hram kome je dodata i priprata.

U godinama koje su sledile renovirana je Kula na starim temeljima koju meštani nazivaju Kula Pavla Orlovića. Ova kula dobil je ime po barjaktaru Kneza Lazara. Upravo na ovoj kuli nalaze se deset zvona, devet je izliveno u ruskoj livnici Vera a samo jedno u našoj zemlji.

The gallery was not found!

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x