Bečejci rešili da očiste spomenik svojim partizanima (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Udruženje građana Dud
Podelite vest

Akciju čišćenja spomenika podignutog u čast Milanka Petrovića, Nevenke Sekulić – Seše i Radivoja Brankova organizuju udruženja “Samo lokalno” i “Dud” iz Bečeja. Oni su pozvali građane da u subotu, 26. februara u 10 sati dođu kod ovog spomenika koji je usled nebrige zarastao u šiblje i očiste ga, jer je to “najmanje što se može uraditi za one koji su svojim životima platili  borbu protiv fašizma“.

Spomenik podignut u čast Milanka Petrovića, Nevenke Sekulić – Seše i Radivoja Brankova nalazi se sa leve strane puta od Bečeja ka Bačkom Gradištu, blizu Ribnjaka.
“Najmanje što možemo da uradimo je da sećanje na one koji su svojim životima platili borbu protiv fašizma održavamo živim. Jedan od načina je da spomenike podignute njima u čast makar održavamo u doličnom stanju. Skup je u subotu, u 10h na parkingu kod Sportskog centra. Potrebno je poneti neophodan alat (grabulje, motike, makaze za orezivanje, rukavice i sl.), a posebno bi značilo ako neko ima trimer. Što se tiče prevoza, za sada imamo tri auta i kombi ako bude trebalo, a bilo bi dobro da svako ko ima svoj auto organizuje prevoz za ljude sa kojima bi išao”, piše u saopštenju Udruženja građana “Samo lokalno” iz Bečeja.

Tragom zapuštenog spomenika u Bečeju

Zimi se još može videti spomenik pored Ribnjaka, na putu od Bečeja prema Bačkom Gradištu, sa leve strane, dok je tokom leta nevidljiv, sakriven u gustom rastinju, zaboravljen.
“Tek se malo naziru slova Milanko Seša Radivoj, ispisana jedno ispod drugog. Spomenik je podignut verovatno krajem sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka, na mestu gde su smrtno stradali članovi Saveza komunističke omladine i komunističke partije Jugoslavije 22 jula 1943. godine”, objašanjavaju u udruženju “Dud”.
Milanko Petrović bio je  član KPJ od 1942. godine, Nevenka Sekulić- Seša, član SKOJ-a od 1941. godine i Radivoj Brankov, takođe član SKOJ-a od 1941. godine, po nekim izvorima bili su pripadnici partizanskog pokreta.
Zbog svoje antifašističke delatnosti 1941. godine uhapšeni su Nevenka i Radivoj i osuđeni na deset, odnosno osam meseci zatvora. Nakon izdržane kazne, ponovo su se uključili u antifašističku borbu.
Krajem jula 1943. godine u Bačkom Gradištu je počela akcija hapšenja pripadnika Narodno oslobodilačkog pokreta.
Milanko, Seša i Radivoj pokušali su oko podneva da se izvuku iz sela, ali su primećeni na periferiji, oko starog pravoslavnog groblja u pokušaju da se domognu kukuruza preko puta za Biserno ostrvo.
“Prvo su ih primetili poljočuvari, a zatim i vojnici koji su bili oko puta. Vojnici su otvorili vatru i pre nego što su ušli u kukuruze, jedan metak je pogodio Radivoja u nogu, ali su nekako uspeli da nastave dalje. Milanko, koji je jedini bio naoružan sa vojničkom puškom skraćene cevi i svega 32 metka, uzvratio je jednim hicem, te uspeo da malo zadrži vojnike. Poteri su se priključili i seoski žandari. Uspeli su dalje da se kreću prema Bečeju, uz čestu razmenu vatre. Milanko je uspeo da ustreli tri žandara i šefa žandarmerije u Bačkom Gradištu. Nestvarno zvuči podatak da je svu trojicu pogodio u čelo iz puške koja nije imala ni nišan (zapažanje lekara koj je bio na licu mesta). Trojica su preminula na licu mesta, četvrti je umro u Segedinskoj bolnici od posledica ranjavanja. Kada su već bili okruženi i ostali na samo tri metka, najverovatnije na mestu gde je spomenik i podignut, Milanko je ubio Sešu i Radivoja, a potom i sebe”, beleži udruženje “Dud”.
Foto: Udruženje građana Dudu, Bečej
Literatura:
Radivoj Grujić „Revolucionarni pokret u Bačkom Gradištu 1919-1949“ 1977. godine
Više autora, „Bačko Gradište, prilog za monografiju“ 1986. godine

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x