Beograd: U toku postupak stavljanja pod zaštitu Ade Ciganlije i Zimovališta malog vranca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ada Ciganlija, foto: YouTube BEOGRAD SRBIJA printscreen
Podelite vest

U Beogradu, u toku je postupak stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika “Ada Ciganlija” i zaštićenog staništa “Zimovalište malog vranca”, saopštio je danas gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Taj sekretarijat je naveo i da je započeo i proceduru stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika “Forland leve obale Dunava kod Beograda”, i da je predmet dostavljen resornom ministarstvu na dalje odlučivanje.

Izrađen je i projekat valorizacije veštačkog jezera Bela reka a trenutno je u izradi valorizacija predela “Šuplja stena” i “Stepin lug”, dok je za 2023. planirana izrada valorizacije Gročanske ade, dodaje se u saopštenju.

Sekretarijat je naveo da teži da nastavi sa zaštitom prirodnih dobara, ne ugrožavajući razvoj grada Beograda i da je jedan od osnovnih ciljeva povećanje procenta površina koje imaju status zaštićenih područja.

Dodaje se da od ukupne površine Beograda, zelene površine zauzimaju 31 odsto, od toga šume 16 odsto, a javne zelene površine 15 procenata.

Zaštićena područja na teritoriji Beograda obuhvataju 1,89 odsto površine ukupne teritorije, dok je u planu da se u naredne dve godine njihov procenat poveća na 2,54, preneo je Beoinfo.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x