Beogradska filharmonija u petak svira muziku za kompjuterske igre

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Beograska filharmonija
Podelite vest

Beogradska filharmonija u petak će izvoditi neobičan repertoar inspirisan Kinom, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, a u pitanju je srpska premijera kompozicije “Tri muze u video igri” Tan Duna, saopštila je danas Filharmonija.

Na koncertu koji će biti u petak u Zadužbini Ilije Kolarca od 20.00, nastupa svetska zvezda na trombonu Jurhen von Rajen, a operski pevači Eva Fogel i Tomas Mor nastupaju sa orkestrom u Malerovoj “Pesmi zemlje”.

Koncertni program pod nazivom “Peking” otvara najnovije delo kinesko-američkog kompozitora Tana Duna “Tri muze u video igri”.

Kompozicija predstavlja omaž muzici za kompjuterske igre uz istovremeno duboko uvažavanje kineske muzičke tradicije. Premijerno ju je izveo Jurhen von Rajen 2021. godine, solista filharmonijskog koncerta kome je delo i posvećeno.

Glavni trombonista Kralјevskog orkestra u Holandiji, veoma je traženi muzičar zbog načina na koji promoviše svoj instrument, njegovog inovativnog repertoara za trombon, kao i približavanja postojećeg opusa široj publici.

Pravi ambasador svog instrumenta, Von Rajen će pokazati svoju tehničku superiornost u kompoziciji neobičnog naslova koja je inspirisana zvucima kineskih instrumenata, navedeno je u saopštenju.

Beogradska filharmonija priređuje srpsku premijeru “Tri muze u video igri” Tan Duna, čiji “Vodeni koncert” iz 2012. godine, filharmonijski ljubitelji pamte kao pravi hit, jer je za taj performans potrošeno više od 250 litara vode, a publika iz prvih redova je dobila kabanice.

U drugom delu koncerta zazvučaće “najveća od svih Malerovih simfonija” – ciklus pesama za dva glasa i orkestar “Pesma zemlje”, nastao prema stihovima iz zbirke kineskih pesama “Kineska flauta”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x