Besplatne obuke i pomoć preduzećima i gazdinstvima prilikom podnošenja zahteva za investicije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Tokom jula počinju besplatne obuke o izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća  i poljoprivredna gazdinstva iz sektora proizvodnje i prerade voća i povrća i biće obezbeđena konsultantska podrška za 20 preduzeća koja planiraju realizaciju investicija, saopštila je novosadska konsultantska kuća “Smart IPARD”, koja će sprovesti besplatnu obuku.

Podrška investicijama obuhvata pripremu i podnošenje zahteva za finansiranje korišćenjem kredita poslovnih banaka i bespovratnih sredstava nacionalnih i inostranih fondova, za koja će ta preduzeća i gazdinstva lakše moći da konkurišu nakon obuke i mentorstva, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će u predstojećim mesecima eksperti “Smart IPARD-a” organizovati besplatne onlajn obuke za izradu poslovnih planova, aplikacija za kredite banaka i podsticaje iz budžeta Vojvodine, Srbije, IPARD fonda, projekta Konkurentna poljoprivreda Srbije, i drugih.

Pored toga, biće napravljen digitalni alat, jednostavan za korišćenje, besplatno dostupan svim zainteresovanim proizvođačima koji će, zahvaljujući tom softverskom rešenju, u nekoliko koraka moći da provere koji izvori finansiranja su im na raspolaganju i gde mogu da se prijave, piše u saopštenju.

Navodi se da mala i srednja preduzeća, naročito u ruralnim i manje razvijenim područjima, nemaju dovoljno informacija o raspoloživim izvorima finansiranja i često im nedostaju efektivne veštine finansijskog upravljanja i pripreme adekvatnih poslovnih planova i aplikacija za podršku investicijama.

Cilj obuka, onlajn kurseva i ciljano mentorstvo je da preduzeća i gazdinstva povećaju finansijsku pismenost i poboljšaju pristup i korišćenje finansijskih instrumenta, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se aktivnost realizuje uz podršku Projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Više informacija o obukama i pomoći oko priprema zahteva može se pronaći na sajtu: www.smartipard.rs, ili putem mejla: kontakt@smartipard.rs.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x