BIRODI čestitao Dan ustanka naroda Srbije: Na delu brisanje praznika iz narodnooslobodilačkog rata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vidi Srbiju
Podelite vest

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) čestitao je danas građanima Dan ustanka naroda Srbije – 7. jul, navodeći da naše društvo može da bude ponosno na ovaj praznik, ali da “strategija zaborava sve više preovladava u kulturnom pamćenju našeg društva kada je reč o Drugom svetskom ratu”.

“U manjoj ili većoj meri, na delu su brisanje, potiskivanje, ignorisanje, ćutanje, poricanje i ili dekontekstualizovanje gotovo svih praznika iz narodnooslobodilačkog rata”, saopštio je BIRODI.

Kako je navedeno, od “velike je važnosti da se slave početak otpora nacističkom okupatoru i borba za pravednije društvo”.

“Današnja istoriografska (samo)svest i politika sećanja dekonstruišu ono što bi trebalo da budu neupitne vrednosti. U ime navodne dezideologizacije, zamagljuju se suštinske moralne i vrednosne razlike iz Drugog svetskog rata”, istakao je BIRODI.

Kako je rečeno, “ne samo zbog humane budućnosti, događaji i akteri iz prošlosti koji su bili nosioci ideja slobode i jednakosti zaslužuju istinsko priznanje”.

“Tek u vremenima naraslih klasnih nejednakosti, dragoceno je da se sećamo onih koji su se, između ostalog, zalagali za pravedno društvo”, naglasio je BIRODI.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x