Biser Stare planine – Vodopad Bigar nadomak Kalne zovu i Vodeni mačak

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Gornji slap vodopada BIGAR; Foto; Srbija Vesti, Vodeničarski
Podelite vest

Vodopad Bigar na Staroj planini je na samo pet kilometara od sela Kalna a njegov donji slap nalazi se pored samog puta Knjaževac – Pirot, od Knjaževca je udaljen 35, a od Pirota 32 kilometra.

Najviši slap od 35 metara, nalazi se na mestu gde se dolina Bigra sučeljava sa dolinom Stanjinske reke. Vodopad se sliva niz rupičasti kamen bigar, po čemu je ovaj vodopad i dobio ime.

Upravo donji slap na koji se prvo nailazi je visok 35 metara na nadmorskoj visini od 450 metara. 

Donji slap vodopada BIGAR; Foto: Srbija Vesti, Vodeničarski

Ovaj zanimljiv vodopad ima akumulativno poreklo i njegovi slapovi nastali su taloženjem bigra. Reka koja čini ovaj vodopad isto se zove Bigar i dugačka je kilometar. Od samog vrela pa do ušća u Stanjinsku reku, dolina Bigra je nagnuta 80 metara, ispunjena je bigrom, koji u gornjem kraju leži na krečnjaku, a u donjem na peščaru.

Na samom parkingu kraj vodopada meštani iz obližnjih sela prodaju ručno izrađene suvenire ali i hranu popularnu u ovom kraju, pa tu možete pazriti “slatko od paprika” ili slatko od divljih kupina koje niču u ovom predelu.

Iznad vodopada, kada se krene prema gornjim slapovima u šumi smeštena su mala krečnjačka jezera. Zemljani put  koji vodi do gornjih slapova vodi i do manastira Svetog Onufrija (XV vek).

Ovde je nekada bilo postavljeno 12 vodenica, a meštni ova kraj zovu i „ludo vrelo“. Uzvodno od velikog donjeg slapa vodopada Bigar, nalaze se još dva manja jedan je visok 17, a drugi 15 metara.

Neki planinari i poznavaoci prilika u ovom kraju ovaj vodopad još nazivaju i Vodeni mačak.

Stara planina, jedna je od najplodonosnijih naših planina kada je voda u pitanju, jer najveći broj vodopada nalazi se upravo na ovoj planini. Vodopadi su toliko živopisni da kada ih jednom obićete prosto uvek poželite da se vratite opet. Njihov broj se iz godine u godinu  uvećava, jer zaljubljenici u prirodu redovno otkriju neki novi kao što je to bio slučaj pre dve godine kada su planinari otkrili “Ivičin skok”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x