Brnabić pozvala BiH da se piključi inicijativi Otvoreni Balkan, a Crnu Goru da se uključi više

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je Bosnu i Hercegovinu da razmisli o priključivanu inicijativi Otvoreni Balkan, navodeći da ta inicijativa nema veze s politikom, ali da bi doprinela smanjenju tenzija.

“Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju”, kazala je Brnabić u govoru na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Navodeći da bi u vezi sa Otvorenim Balkanom “dobro došla” i “veća uključenost Crne Gore”, ona je navela da se ta inicijativa oodnosi na otvaranje granica, protoka ljudi, kapitala i usluga.

“Govori o različitim inspekcijama koje su potpuno usklađene, da obezbedimo i da naše privrede i naši ljudi imaju veći benefit od naše saradnje”, zaključila je Brnabić.

Brnabić je navela da Srbija šesti put učestvuje na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru “sa zavidnim privrednim subjektima”, a da je ove godine stigla u Mostar s “pojačanjem” iz Narodne skupštine Srbije, Milimirom Vujadinovićem, koji je predsednik pslaničke Grupe prijateljstva s BiH.

“On i čitava delegacija pokazuje značaj koji pridajemo Sajmu, ali i našim odnosima sa BiH i generalno sa čitavim regionom”, kazala je premijerka Srbije.

Govoreći o značaju odnosa i razmene Srbije i Bosne i Hercegovine, Brnabić je navela da je u poslednjih deset godina udvostručena razmena: BiH je drugi izvozni partner Srbije, posle Nemačke, dok je Srbija treći izvozni partner Bosni i Hercegovini, posle Nemačke i Hrvatske.

“Kada pogledate ova tri parametra, jasno vam je koliko smo jedni drugima važni i koliki je potencijal koji obično naši gradjani ne vide i deluje da je neka druga zemlja važnija. Upućeni smo jedni na druge”, ocenila je premijerka Srbije.

Brnabić je podsetila da je u nedjelju posetila Zagreb, izrazivši nadu da će se razvijati “miran, stabilan, prosperitetan Balkan” za sve gradjane i privrednike.

Na Međunarodnom sajmu u Mostaru je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na ovogodišnjem Sajmu koji će trajati do 6. maja, učestvuje 800 izlagača iz 30 zemalja sveta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x