Brnabić: Srbija se politički jasno odredila prema ratu u Ukrajini, u skladu s međunarodnim pravom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)
Podelite vest

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se Srbija u političkom smislu “jasno odredila” prema sukobu u Ukrajini i to, kako je rekla, u skladu sa principima međunarodnog prava.

Ona je ocenila da je Srbija zauzela “najhrabriji pristup i naprincipijelniji stav” po pitanju rata u Ukrajini.

“Srbija je izabrala ne samo svoj put nego put u skladu sa svim principima međunarodnog prava. Ako poštujete svoj teritorijalni integritet morate onda poštovati teritorijalni integritet svih međunarodnih priznatih država. Mi smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, kazala je premijerka Srbije za televiziju Hepi.

Ponovila je da je Srbija “jedina država u Evropi” koja nije uvela sankcije Rusiji.

“Politički smo jasno rekli koja je naša pozicija ali se nismo svrstali u odnosu na sankcije. To se sada često prenebregava. I neki ambasadori su smetnuli s uma da nismo ostali potpuno neutralni. Moraju da imaju više razumevanja za nas kad je reč o sankcijama  ili da se bore za puno poštovanje našeg teritorijalnog integriteta kao što se bore za teritorijalni integritet Ukrajine”, rekla je Brnabić.

Ocenila je i da se svet nalazi u situaciji u kojoj se međunarodni pravni poredak zasniva na “vladavini sile”.

“Kada velike sile biraju koju će rezoluciju UN da poštuju u poptunosti a koju da prekrše onda dođe do međunarodnog pravnog poretka gde imate samo vladavinu sile. Rusija danas radi ono što su neke druge zemlje uradile nama 1999. i 2008. godine. Koriste iste fraze, da su morali da napadnu da bi sprečili potencijalni genocid”, kazala je premijerka.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x