Buran početak rasprave u Skupštini o Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Ujedinjenim nacijama ne postoji većina koja bi izglasala povratak pitanja Kosova u to telo.

Vučić je odgovarajući na diskusiju poslanika Dveri Boška Obradovića rekao da je on izneo niz neistina i da je njegov govor bio neodgovoran.

“Da biste vratili pitanje Kosova i Metohije u UN morate imati većinu, a takvo nešto je nemoguće jer ne bi glasala ni Španija ni Kipar ni Grčka i nemojte da pričate bajke koje su veoma opasne. To niko ne sme da vam kaže, ja ću da vam kažem”, rekao je Vučić uz ovacije i aplauz poslanika.

Vučić je istakao da Obradoviću smeta kada se priča o mitovima jer je najlakše reći “sveta zemlja”.

“Kakve to veze ima sa odgovornim stavom, kažem sveta zemlja pa odem u kafanu da se najedem jagnjetine i prasetine”, rekao je Vučić.

On je nekoliko puta optužio Obradovića da je iznosio laži, kao što su ga optuživali da će uvesti sankcije Rusiji, pa to ipak nije učinjeno.

Poručio mu je da to što priča lepo zvuči, ali da “nema veze sa životom”.

Poslanik Dveri – Patriotski blok Boško Obradović ocenio je prethodno da je Kosovo “pod okupacujom” i istakao da mora da se menja pregovaračka politika.

“Kosovo i Metohija je pod NATO okupacijom i mi kao Narodna skupština treba da konstatujemo da su Kosovo i Metohija okupirani deo Srbije i mi ćemo ga kad-tad vratiti”, rekao je Obradović na sednici.

On je kritikovao vlast da pregovori koji su bili vođeni do sad nisu bili na korist Kosova, kao i da pregovore treba vratiti u Ujedinjene nacije.

“Loši ste pregovarači, moramo da menjamo pregovaračku platformu i zaboravite na put Srbije ka EU, jer onda nema borbe za Kosovo”, rekao je on.

U diskusiji o izveštaju prvi je govorio poslanik “Koalicije Albanaca doline” Šaip Kamberi koji je izjavio da je presudni uslov za evropske integracije Srbije “normalizacija odnosa sa Kosovom” i da bez napretka u tom procesu “nijedna strana ne može se nadati napretku u odnosu sa EU”.

Kamberi je u obraćanju u Narodnoj skupštini povodom razmatranja Izveštaja o pregovorima sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je “pitanje konačnog dogovora sa Kosovom jedan od najvećih izazova”.

On je pozvao predsednika Srbije da “nađe odgovore i rešenja od kojih zavisi budućnost zemlje i generacija”, dodajući da Vučić ima “najveću odgovornost da o Kosovu građanima Srbije kaže istinu i samo istinu”.

“Smatramo da je normalizacija odnosa sa Kosovom od vitalnog značaja i za našu budućnost. Reciprocitet (sa Kosovom) je adekvatno načelo ukoliko je cilj da se problemi rešavaju političkim putem. Srbi u Republici Kosovo imaju brojna Ustavom zagarantovana prava. U skladu sa zahtevom za više prava Srba na Kosovu loglično i legitimno je da albanska zajednica u Srbiji traži ista takva prava”, rekao je Kamberi.

Vučić mu je odgovorio da se jedino slaže da nije dovoljno ulagano u Bujanovac i Preševo, ali da će se i to promeniti.

Pozvao je Kamberija da kada se poziva na zločine učinjene nad Albancima ne zaboravi da kaže da su svi zločinci sa srpske strane osuđeni, a da niko od Albanaca nije odsuđen za zločine nad Srbima.

Predsednik je zahvalio šefu poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balintu Pastoru koji je najavio je da će ta poslanička grupa glasati za izveštaj o pregovorima.

Dodao je da je ponosan što je u odnosu na 2003. ili 2004. godinu značajno smanjen broj incidenata sa Mađarima i istakao da je to rezultat rada SVM, Viktora Orbana ali i Balinta Pastora lično.

Vučić je rekao da mu je drago što je duplirano vreme za raspravu i da je spreman da pored brojnih obaveza odgovara na sve kritike.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x