Čadež: Imamo brašna, ulja i šećera, vreme je da zamolimo Vladu da ponovo dozvoli izvoz

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: PKS
Podelite vest

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da Srbija ima dovoljno brašna, ulja i šećera i da je, kada se pogleda kolike su zalihe, a kolike potrebe, vreme da privrednici sa Vladom ponovo otvore pitanje izvoza, jer ne postoje razlozi da se proizvodjači ograničavaju.

Čadež je za RTS kazao da je snabdevenost domaćeg tržišta žitaricama i brašnom stabilna, te da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

“Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo”, istakao je Čadež i naglasio da ne postoje razlozi da se proizvodjači ograničavaju.

On je naveo da će cene i u Srbiji sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što tu nema problema.

Govoreći o uticaju sukoba u Ukrajini na privredu, Čadež je rekao da je najveći problem njegova nepredvidivost, što onemogućava privrednike da planiraju poslovanje.

“U privredi je dosta važno da možete da planirate i da kalkulišete poslovanje u narednih godinu dana. To je sve teže jer nema dovoljno činjenica koje mogu da se ukalkulišu”, objasnio je Čadež.

Istakao je da niko ne zna kako će se konflikt dalje odvijati, šta će se dalje dešavati i kako će funkcionisati tržište.

“Morate praktično da tražite nova tržišta iz kojih ćete da uvozite. Ako ste uzimali rebrasti čelik iz Ukrajine, vi sada nemate taj rebrasti čelik koji ide u armaturu”, kazao je Čadež.

Naglasio je da je Vlada Srbije dosta uradila da olakša privrednicima kroz nabavke i podršku pri dolasku do novih tržišta.

Čadež je ukazao da još uvek ne može tačno da se vidi šta se sve poremetilo kada je u pitanju uvoz i izvoz, ali da je iz razgovora sa kompanijama jasno da je izvoz na rusko tržište otežan zbog niza problema sa kojim se izvoznici suočavaju.

“Još uvek može da se izvozi na rusko tržište. Od ljudi koji su tamo najprisutniji čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju, što nije loše za privrednike”, rekao je predsednik PKS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x