Čadež: Privreda Srbije nije imuna na zbivanja u Ukrajini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Privreda Srbije može da se osigura na kratak i srednji rok, ali će dugoročno sigurno osetiti posledice globalne ekonomske krize izazvane zbivanjima u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Podsetio je da je PKS već formirala krizni tim sa ciljem da se rešavaju problemi kompanija na terenu, na dnevnom nivou.

“Cilj je da se u startu podrže najugroženiji privrednici”, rekao je predsednik PКS gostujući na TV Pink.

Očekuje se, po rečima Čadeža, da Evropska unija izadje s paketom mera podrške privredi, što može biti dobar model i za Srbiju.

“Niko ne može da sagleda kakav će tačno biti uticaj zbivanja u Ukrajini na privrede, to je nemoguće predvideti. Tri scenarija postoje – da će kriza kratko trajati, da neće biti destrukcije i da će se brzo situacija stabilizovati, zatim da će konflikt duže potrajati i da će biti ozbiljnih problema u isporuci energenata, i treći najgori da će doći do potpune obustave isporuke energenata Evropi”, rekao je Čadež.

Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po njegovim rečima, preduzeli su neophodne mere koje na kratki rok i srednji rok mogu da pomognu.

“Moraćemo da se prilagodimo, jer nismo izolovani. Od 10 naših najvećih izvoznika u Rusiju devet je sa kapitalom EU. Ako imate veliki pad valute na tržištu na koje izvozite roba postaje veoma skupa”, istakao je Čadež.

Dodao je da zamrzavanje cena ne može biti održivo na duži rok jer je to privremena mera da se pomogne najugroženijima da ne osete udarac potresa na svetskom tržištu.

“Berze reaguju, cene energenata i drugih sirovina rastu, pad rublje poskupljuje cene proizvoda naših izvoznika, sve to negativno utiče na poslovanje”, kazao je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da se održavaju redovni sastanci u okviru evropske asocijacije komora Eurochambres i razmatraju mogućnosti kako privredi da se konkretno pomogne.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x