Centar ABHO iz Kruševca središte međunarodnih vojnih aktivnosti Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Bujanovac, 2.06.2022. - U bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" je realizovana takticka vezba "Stit 05", tokom koje su provereni borbena spremnost i sposobnost jedinica Vojske Srbije deklarisanih za ucesce u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)
Podelite vest

Posle odluke o prekidu svih uvežbavanja Vojske Srbije sa stranim partnerima nakon početka rata u Ukrajini, najveći broj međunarodnih aktivnosti odvija se u Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) VS u Kruševcu, a među poslednjima su se tu obučavali vojnici iz Mađarske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, tokom juna je 28 pripadnika mađarske vojske pohađalo obuku sa realnim toksičnim materijama.

To je druga aktivnost internacionalnog karaktera u ovom Centru posle odluke Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije od 25. februara da se prekinu sve vežbovne i planske aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i MUP-a sa stranim zemljama, zbog početka rata u Ukrajini.

“Odlukom, očigledno, nisu obuhvaćene programi obuke koji nemaju direktno borbeni karakter, jer je vest da se obuka održava objavljena 13. juna na sajtu VS. Obuku u trajanju od pet dana pohađali su oficiri, podoficiri i vojnici iz 93. bataljona ABHO Mađarske, koji su na poligonu Ravnjak kod Kruševca uvežbavali bezbedno korišćenje opreme za detekciju toksičnih supstanici i bezbedan rad sa tim veoma opasnim materijama”, navodi se.

U poslednje tri godine u Centru ABHO u Kruševcu obuku je pohađalo više od 150 ljudi iz 16 stranih armija, uz više desetina učesnika i predavača iz Vojske Srbije i brojnih srpskih civilnih institucija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x