Član je Kriznog štaba, a nikada ne biste pogodili o kome je reč

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Branislav Tiodorović, epidemiolog
Podelite vest

Za Nišlije je doktor Bata, za Srbiju autoritet koji se obraća sa malih ekrana u “doba korone”. Jedan od napoznatijih epidemiologa u našoj zemlji, Branislav Tiodorović, rođen je u Vranju, a u Nišu je sticao bogatu i uspešnu karijeru.

Tiodorovići vode poreklo od bratstva Radetića koje se početkom 19. veka doselilo u Zabjelo i druga podgorička sela iz srpskog plemena Pipera. Čukundeda, kapetan Petar Tiodorović, učestvovao je u oslobođenju Zete, a otac Drago Tiodorović bio je pripadnik Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i kasnije oficir Jugoslovenske narodne armije.

Brat od tetke Branislava Tiodorovića je glumac Lazar Ristovski.

Doktor Bata, kako ga Nišlije zovu, rođen je 17. avgusta 1949. godine u Vranju, gde je njegov otac službovao kao oficir. Završio je Osnovnu školu “Zmaj Jova Jovanović” u Vranju, a zbog premeštaja njegovog oca školovanje je nastavio u Nišu, gde je pohađao Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac”.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1976. godine.

Kao student bio je predsednik Saveza studenata Univerziteta u Nišu i potpredsednik Saveza studenata Jugoslavije, a još u studentsko vreme bio je angažovan na suzbijanju epidemije velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine.

Stažirao je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gde je u Sanitetskoj oficirskoj školi odslužio jedan deo vojnog roka, drugi u bolnicama u Nišu.

Na Pasterovom institutu u Parizu boravio je tokom pripreme doktorata, od 1986. do 1989. godine, kao jugoslovenski i francuski stipendista.

Doktor Branislav Tiodorović, glumac Desimir Stanojević i novinar Timošenko Milosavljević

Obavljao je dužnost direktora Kliničkog centra Niš Instituta za javno zdravlje u Nišu, profesora na Medicinskom fakultetu u Nišu,  a imenovan je za člana Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za vreme pandemije kovida 19, u martu 2020.

Dobitnik je nagrade za životno delo, koju mu je 2017. godine dodelila podružnica Srpskog lekarskog drušva u Nišu.

„Ova nagrada predstavlja jednu od najvećih stvari u mom životu. Ipak je to nagrada koju dobijam od našeg profesionalnog udruženja, a uvek je najteže dokazati se kod kolegai koleginica, prema tome veoma sam prijatno iznenađen i srećan. Najbolji dokaz da nikada ne treba odustati i da se veliko zalaganje i trud primeti“, rekao je tada za Niške Vesti prof. dr Branislav Tiodorović.

Direktor Niških vesti Oliver Paunović i doktor Branislav Tiodorović

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2020. godine, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  Tiodorovića  je odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, zbog zasluga u borbi protiv pandemije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x