CMG: Istraživanje pokazalo da kineska ekonomija postaje motor svetske ekonomije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Peking, 18.05.2022. - Kina je zavrsila izgradnju 581 kilometra nove zeleznicke pruge u prva cetiri meseca ove godine, ukljucujuci 358 kilometara brze pruge, pokazuju podaci Kineska nacionalna zeleznicke grupe. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION)

Oko 78,34 odsto ispitanika iz 22 zemlje veruje da je kineska ekonomija ubrizgala vitalnost globalnoj ekonomiji tokom poslednjih 10 godina i da je postala motor svetske ekonomije, pokazalo je zajedničko istraživanje koje su sproveli China Global Television Network (CGTN) i kineski univerzitet Ženmin, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Ispitanici u istraživanju, koji u proseku imaju 38,6 godina, bili su iz razvijenih zemalja kao što su SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kanada, Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, Singapur, kao i zemalja u razvoju kao što su Brazil, Argentina, Meksiko, Tajland, Indija, Pakistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Nigerija, Kenija i Južna Afrika.

Više od polovine ispitanika ima visoko obrazovanje, a 54,71 odsto ima fakultetsko obrazovanje, od čega su 15,22 odsto magistri i doktori.

Istraživanje je pokazalo da 91,46 odsto ispitanika iz Afrike pozitivno govori o ekonomskim dostignućima Kine, sledi Evropa sa udelom od 81,6 odsto, dok je Severna Amerika zauzela treće mesto sa 78,09 odsto.

Takođe je pokazalo da 84,13 odsto ispitanika iz zemalja inicijative „Pojas i put“ pozitivno govori o ekonomskim dostignućima Kine, više od onih iz zemalja koje su izvan te inicijative.

Istovremeno, 84,02 odsto ispitanika iz zemalja u razvoju ima poverenje u kinesku ekonomiju, više nego u ekonomije razvijenih zemalja.

Kako je prenela CMG, kineski bruto domaći proizvod po glavi stanovnika porastao je sa 6.100 dolara na više od 12.000 dolara u poslednjih 10 godina, što 76,65 odsto ispitanika veruje da je izuzetno.

U istraživanju, više od 70 odsto ispitanika sa pet kontinenata veruje da je Kina sve bogatija.

U ruralnoj Kini ima skoro 100 miliona ljudi koji su izvučeni iz siromaštva u protekloj deceniji, a velika većina globalnih ispitanika veruje da su dva glavna razloga za istorijsko dostignuće u smanjenju siromaštva to što kineska ekonomija održava brz rast i što kineski lideri odlučno koračaju ka svojim ciljevima, navedeno je u istraživanju.

Što se tiče brzog razvoja tehnologije, ispitanike je najviše impresionirao kineski razvoj 5G, veštačka inteligencija i brza železnica.

U Africi, 73,87 odsto ispitanika najviše je impresioniralo kineski 5G, a 55,28 odsto ispitanika pohvalilo je brzu železnicu u zemlji.

U Evropi je 52,77 odsto ispitanika impresionirano napretkom zemlje u oblasti veštačke inteligencije.

Ogromna većina ispitanika imala je pozitivan utisak o Kinezima, a 84,42 odsto afričkih ispitanika i 71,18 odsto evropskih ispitanika veruje da je kineski narod vredan i samomotivisan.

Takođe, 70,96 odsto ispitanika iz zemalja u okviru incijative“Pojas i put“ i 74,26 odsto ispitanika iz zemalja u razvoju izrazilo je isti stav, prenele je CMG.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x