Dačić: Skupština ove godine usvojila 191 zakon, nastavljamo rad u januaru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Milos Miskov/MO
Podelite vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Skupština u poslednjih godinu dana usvojila 191 zakon, od kojih samo 14 po hitnom postupku i još 104 drugih akata.

“Od konstituisanja ovog skupštinskog saziva, 3. avgusta 2020. godine, usvojen je 241 zakon i 159 ostalih akata, a samo 19 zakona usvojeno je po hitnom postupku. Hitan postupak bio je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg nas je kritikovao Evropski parlament, i mi smo to promenili, odnosno ustanovili praksu da se hitan postupak koristi samo u izuzetnim prilikama”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je na kraju ovogodišnjeg zasedanja dodao da je ovaj saziv zasedao 131 radni dan, održao ukupno 62 sednice i razmatrao 400 tačaka dnevnog reda.

Dačić se osvrnuo na usvajanje akta o promeni Ustava i nekoliko puta pozvao gradjane da izadju na referendum 16. januara i podrže promene Ustava.

Rekao je da je izmena Ustava u delu o izboru sudija nužna na putu ka Evropskoj uniji i da sada na bojkot ili glasanje protiv pozivaju upravo oni koji se zalažu za evropski put, “samo da se ne bi reklo da podržavaju vlast.”

Istakao je da vlastima neće nauditi ni ako glasaju protiv, jer u tom slučaju Skupština nastavlja da bira sudije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je ove godine održan uspešan medjustranački dijalog i najavio da će se već u januaru na vanrednom zasedanju na dnevnom redu naći izmene zakona o izboru narodnih poslanika, a da će 27. januara 2022. u posetu doći evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik koji prate kako se dogovoreno primenjuje.

Predsednik Skupštine je ponovio da će parlamentarni i beogradski izbori biti raspisani oko 15. febrara, a predsednički početkom marta 2022. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x