Danas: Razlozi za skuplju struju prestali, ali uprkos Vučićevom obećanju, cene će rasti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Iako su predstavnici vlasti u Srbiji isticali da povećanja cena struje i gasa na jesen “možda neće biti”, od 1. novembra cene će ipak rasti, jer na to obavezuje sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), preneo je portal Danas.

Od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, a u maju 2024. uslediće nova poskupljenja sa istim procentima, navodi se u novom izveštaju MMF-a.

Potrošači struje i gasa u Srbiji su se u toku ove godine već suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara kada se cena struje za domaćinstva povećala za osam odsto, a gasa za 11 odsto. Do novog poskupljenja došlo je od 1. maja kada je struja za individualne potrošače poskupela osam odsto, a gas deset odsto.

Do novog poskupljenja će doći uprkos najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ako situacija sa energentima ostane povoljna, “neće biti potrebno poskupljenje struje” kao i izjavi ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

Međutim, u izveštaju MMF-a se ističe da je “potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama”.

Navedeno je da cene gasa i električne energije koje nisu za domaćinstva “ostaju niske u poređenju sa konkurentima, pa dalja poskupljenja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća”.

U izveštaju piše da se Vlada Srbije saglasila da je potrebno dalje povećanje cena struje i gasa.

“Vlasti su veoma svesne izazova sa kojima se suočava energetski sektor i posvećene su sveobuhvatnim reformama kako bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje energijom, poboljšala energetska efikasnost i na srednji i dugi rok, značajno smanjile emisije ugljenika, a saglasne su da je za postizanje tih ciljeva potrebno dalje povećanje cena struje i gasa”, navodi se u izveštaju MMF-a.Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović rekao je da, u konkretnom slučaju, termini kada dolazi do korekcije maloprodajnih cena struje i gasa u Srbiji ne zavise od situacije na energetskom tržištu, kako su to tvrdili nadležni, već su  struktno precizirani sporazumom koji je omogućio da Beograd dobije novi kredit MMF-a.

“U tom sporazumu su navedeni datumi korekcije cena i oni su kvartalni. Shodno tome, tvrdnje predstavnika vlasti da možda neće morati da dođe do poskupljenja struje i gasa jednostavno nisu bile tačne. Jedini interes MMF-a je da sredstva iz kredita budu vraćena i stoga njegovi predstavnici insistiraju da bez izuzetaka bude sprovedeno ono što je precizirano sporazumom”, naveo je Gavrilović.

On očekuje da će na jesen poskupeti i struja za privredu te da će to neminovno izazvati dodatni pad životnog standarda u Srbiji.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ocenila je da od “ekonomskog tigra”, kada je reč o Srbiji, nema ništa. “Dokaz za očajnu ekonomsku situaciju je, između ostalih, i taj da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u našoj zemlji najniži u regionu. Sasvim je jasno da je jedini razlog zbog čega poskupljuju struja i gas aranžman sklopljen sa MMF-om”, rekla je Savić.

Dodala je da je aranžman sklopljen kako bi se popunila državna kasa koja je ispražnjena upravo zbog toga što se novac iz budžeta troši na besmislene projekte, poput izgradnje nacionalnog stadiona ili na subvencionisanje investitora koji otpuštaju zaposlene.

Osnovni krivac za ekonomske probleme je, kako je rekla, “vlast koja sprovodi očajnu ekonomsku politiku”.

“Ono što je, sa druge strane, dobra stvar je to što se radnici i građani osvešćuju i sve manje veruju u propagandu vlasti. Jednostavno, vide u praksi kako loše žive i polako uviđaju ko je objektivni krivac za to”, rekla je Savić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x