Demostat: Iz REM-a potvrdili da će televizije dozvole za nacionalne frekvencije dobiti pre 4. avgusta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: https://demostat.rs/sr
Podelite vest

Iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je potvrđeno da u postupku za dodelu dozvola za nacionalne frekvencije, koji je već pokrenut, “neće biti neregularnosti”, i da će televizijama dozvole biti dodeljene na vreme, objavio je Istraživačko – izdavački centar Demostat.

Demostat navodi da je iz REM-a, u odgovoru na novinarsko pitanje, potvrđeno da će televizijama dozvole biti dodeljene pre nego što 4. avgusta isteknu postojeće dozvole.

Povodom izjave predsednice REM-a Olivere Zekić, da to telo prilikom odlučivanja neće uzimati u obzir dosadašnji rad televizija, u izveštaju Demostat ocenjuje da to “praktično znači da REM neće poštovati odredbe Zakona o elektronskim medijima”.

“Prema odredbama tog zakona, ukoliko je podnosilac prijave već pružao medijsku uslugu, REM prilikom odlučivanja mora da uzme u obzir i njegovu praksu u izvršavanju obaveza, kao i poštovanje programskog elaborata na osnovu koga mu je prethodna dozvola izdata”, navodi Demostat.

Ističe se da, ako bi se dogodilo da se postupak dodele dozvola za nacionalnu frekvenciju ne završi do 4. avgusta, “nijedna televizija ne bi mogla legalno da emituje program na celoj teritoriji Srbije”.

“Naime, kada jednoj televiziji koja je imala nacionalnu frekvenciju dozvola istekne, a ne dobije novu, ona mora da obustavi emitovanje programa. Ukoliko to ne uradi, REM zahteva od operatora da prekine distribuciju sadržaja. Međutim, televizije Pink, Happy, Prva i B92 ne bi u tom slučaju nestale i sa kabla, jer imaju dozvole za kablovsko emitovanje koje ističu tokom 2024. i 2025. godine. Te dozvole se produžavaju na osnovu zahteva, a ne putem javnog konkursa”, ističe se u izveštaju.

Na konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija, koji je zatvoren 20. juna, prijavilo se 14 televizija – Pink, Hepi, Vesti, BK, Una, Nova S, N1, Prva, B92, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV, a REM je ove nedelje počeo razgovore sa kandidatima, koji prvo obrazlažu zašto misle da treba da dobiju frekvenciju, nakon čega im članovi Saveta REM-a postavljaju pitanja.

Sledeće nedelje će članovi Saveta REM-a obići studije i mesta odakle televizije emituju program, kako bi se uverili da su svi uslovi zadovoljeni, a potom će biti organizovana sednica Saveta REM-a, na kojoj će se tajnim glasanjem odlučivati o tome koji kandidati ispunjavaju uslove i ko će dobiti frekvenciju.

“Pravno gledano, postoji mogućnost da se postupak dodele, ukoliko se uoče neregularnosti, odloži, odnosno ponovi. Na primer, mogu biti uočene ozbiljne procesne neregularnosti, te bi se postupak po slovu Zakona o upravnom postupku, mogao prekinuti i ponoviti”, navodi Demostat.

Svi konkursi

Prvi konkurs za dodelu frekvencija za televizijsko i radio emitovanje raspisan je 2006. godine i tada je odlučeno da se dodeli pet televizijskih frekvencija za nacionalnu pokrivenost.
Tada su dozvole dobile B92, Pink, Fox (sada Prva), Avala i Hepi.

Televiziji Avala je oduzeta frekvencija 2012, dok su ostalim televizijama dozvole produžene do ove godine.

Za preostalu, petu dozvolu konkurs je raspisan dva puta 2013. ali nijedan od kandidata (TV Nova i TV Kopernikus) nije dobio dovoljan broj glasova.

Na konkurs 2018. su se prijavili Studio B, Kopernikus i BK Telekom, ali nisu ispunili potrebne uslove, dok u konkurs ove godine uopšte nije uvrštena peta frekvencija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x