Demostat: Vlada Srbije, Mercedes, Rio Tinto i EBRD pregovaraju o izgradnji fabrike e-automobila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: https://demostat.rs/sr
Podelite vest

Vlada Srbije, nemački automobilski gigant Mercedes, australijsko-britanska kompanija Rio Tinto i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, koja bi trebalo da koristi baterije od litijuma, a koji će iskopavati Rio Tinto, objavio je Demostat na osnovu saznanja u diplomatskim krugovima.

Pregovori, o projektu vrednom 2,5 milijardi evra, bliže se dogovoru, a potencijalna investicija zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u Srbiji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u Srbiji u narednom periodu, preneo je Demostat.

Kako je ukazano, odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije EBRD, “bila bi jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide – ka Zapadu”, a poslao bi i snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje.

U tekstu se navodi da je uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, “postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji”.

“Dolazak Mercedesa može biti i deo ‘šargarepe’ koja je obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za Kosovo i Metohiju”, preneo je Demostat.

Dodaje se da su evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko ne prihvati evropski plan, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu.

Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede.

Dolazak Mercedesa u Srbiju ovog puta neće se zadržati samo na propagandi vlasti, kao u slučaju saradnje nemačke kompanije i srpskog Ikarbusa već će, ukoliko do potpisivanja ugovora dođe, dogovoreno biti i realizovano, tvrdi izvor Demostata.

“To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat Jadar početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista”, piše Demostat.

Podsećaju i da je kompanija Rio Tinto već sarađivala sa EBRD 2015. godine na projektu podzemnog rudnika bakra u Mongoliji.

EBRD u Srbiji, pored ostalog, pruža i podršku javno-privatnim partnerstvima i koncesijama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x