Direktor kancelarije ZSO: Majmunske boginje nisu bolest samo gej muškaraca, mada jesu najugroženiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano izjavio je danas da “majmunske boginje nisu bolest gej populacije”, iako su oni najugroženija kategorija, kao i da zbog njih ne treba otkazivati masovne skupove kao što je Europrajd.

On je za RTS rekao da je za sada pojava majmunskih boginja zabeležena u 92 zemlje, da ta bolest nije fatalna po život, ali da treba biti oprezan.

Stano je rekao da je u proteklih nekoliko dana zabeleženo 34.000 slučajeva i da sada treba informisati građane šta su “majmunske boginje”, kako se prenose, ali da to treba učiniti bez diskriminacije kategorija stanovništva.

“Trenutno su najugroženiji muškarci koji imaju polne odnose sa drugim muškarcima i oni čine preko 90 posto zaraženih, ali treba da budemo obazrivi zato što ovo nije bolest gej populacije, jer bolest može da se prenese i produženim kontaktom koža na kožu sa nekim ko ima simptome, tako da svi mogu da se zaraze”, rekao je Skano, ali i dodao da nisu svi u istom rizik jer stopa prenosa nije toliko velika.

Dodao je da je drugi faktor rizika prenosa veliki broj seksualnih partnera, tako da su deca najmanje ugrožena, ali su oni, kada se zaraze, veoma osetljivi.

“SZO ne preporučuje masovnu vakcinaciju, grupe koje su u opasnosti su oni koji su bili u kontaktu sa zarazom ili oni koji imaju veliki broj seksualnih partnera, ili zdravstveni radnici”, rekao je Skano.

On smatra da ne treba otkazivati masovne skupove, pa ni Europrajd u Beogradu, već preporučuje organizatorima saradnju sa vlastima i zdravstvenim radnicima u cilju sprovođenja preventivnih mera.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x