Do statusa kupca-proizvođača električne energije nekada 20, od sada samo jedan korak!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz obnovljivih izvora energije (OIE), samopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Izmene Uredbe, kako je istaknuto, omogućiće da se dodatno skrati procedura i smanje troškovi za kupce proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju i ne isporučuju višak energije u prenosni, distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem.

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača dužni su da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja, čime je procedura za ovu kategoriju dodatno pojednostavljena.

Podseća se da je kupac-proizvođač nova kategorija učesnika na tržištu električne energije, koja je u pravni sistem Srbije uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, usvojenim prošle godine.

Novim zakonom bitno je pojednostljena procedura sticanja statusa kupca-proizvođača, tako da je umesto nekadašnjih 20, sada potreban samo jedan korak.

Do sada je 60 fizičkih lica i osam pravnih lica upisano u registar kupac-proizvođača, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,12 MW.

Takođe, prema podacima javnih preduzeća EPS Snabdevanje i Elektrodistribucija Srbije, podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW.

Uvođenjem instituta kupca-proizvođača građanima i pravnim licima se, kao krajnjim kupcima, omogućava da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe i tako smanje račune za električnu energiju, istovremeno postajući aktivni učesnici u procesu energetske tranzicije.

Uključivanjem potrošača koji troše sopstvenu energiju iz obnovljivih izvora smanjuju se gubici u mreži i doprinosi povećanju energetske nezavisnosti i bezbednosti, kao i očuvanju zdrave životne sredine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x