Dodatne cisterne za pomoć u vodosnabdevanju podneblju oko Ljubovije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vojska Srbija
Podelite vest

Pripadnici Vojske Srbije su kroz projekte civilno-vojne saradnje od kraja prošlog meseca, na molbu predsednika opštine Ljubovija, angažovani na obezbeđenju pijaće vode za potrebe stanovništva sušom pogođenih sela.

Zbog smanjenog dotoka vode sa izvorišta, Vojska Srbije težišno je angažovana na dopunjavanju rezervoara i bunara za vodu koji se koriste u domaćinstvima i za napajanje stoke, a vodu dopremaju cisternama ukupnog kapaciteta 10.000 litara. Radna grupa Prve brigade kopnene vojske sigurno snabdevanje vodom obezbedila je u selima Gornja Trešnjica, Gornja Orovica, Grabovica, Gračanica, Drlače, Donja Trešnjica, Donja Orovica, Košlje, Podnemić i Carapić i na terenu će ostati dokle god postoje potrebe.

Da je suša koja traje duže od dva meseca uzrokovala alarmantno stanje u raznim delovima zemlje govori podatak da Vojska Srbije pomoć u vodosnabdevanju vrši na više lokacija. Prema rečima načelnika Grupe za civilno-vojnu saradnju Prve brigade kopnene vojske, majora Nedeljka Nedeljkovića, osim u selima opštine Ljubovija, gde se u bunare i rezervoare, voda prema prioritetu u koordinaciji sa predstavnicima lokalne samouprave, doprema dvema cisternama isporučuje oko 20.000 litara dnevno, pripadnici Vojske Srbije su angažovani i na obezbeđenju pijaće vode u selima na Pešterskoj visoravni i Kruševcu, a do nedavno i u Prijepolju. Istakao je da pomoć nije izostala ni u preventivnom uređenje rečenih tokova u opštinama Kuršumlija i Blace.

Predsednik opštine Ljubovija, Milan Jovanović, istakao je da planinska sela koja nisu u sistemu gradskog vodovoda, imaju problem sa vodosnabdevanjem usled nedostatka vode za piće.

„Cisterne su ceo dan na terenu i na taj način uspeli smo da meštanima olakšamo život.“, izjavio je predsednik, dodao da je saradnja sa Vojskom Srbije izuzetna i da je narod sa oduševljenjem, vrlo emotivno prihvatio pomoć, izražavajući zahvalnost.

U situaciji kada se zbog suše meštani brojnih sela suočavaju sa nestašicom vode, Vojska Srbije ostaje spremna da angažovanjem svojih snaga i sredstava pomogne stanovništvu kako bi se ublažile posledice. Kroz realizaciju projekata civilno-vojne saradnje, koji za cilj imaju da pomognu građanima i da jačaju međusobno poverenje, Vojska Srbije više puta je pomagala izgradnjom puteva i vodovoda, raščišćavanjem snežnih nanosa, vodosnabdevanjem i pružanjem zdravstvene zaštite meštanima najudaljenijih sela.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x