Dodeljeno 783.000 dolara najboljim inovacijama za ubrzanje cirkularne ekonomije u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/geralt
Podelite vest

Autori 10 najboljih inovacija za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji dobili su finansijsku podršku od ukupno 783.000 dolara za rešenja za uštedu energije korišćenjem novih tehnologija.

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), nagradilo je autore za za proizvodnju energije od bio-otpada, upotrebu organskog otpada za dobijanje komposta, đubriva i novih materijala, korišćenje opasnog otpada za proizvodnju visoko kvalitetnog đubriva, kao i za reciklažu tekstila, papira, kartona i paklica od cigareta kako bi se od njih dobili novi proizvodi.

Pomoćnik ministarke zaštite životne sredine Dušan Čarkić, rekao je da je Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine donelo dva ključna dokumenta koji imaju za cilj da unaprede sistem upravljanja otpadom i prelazak na cirkularnu ekonomiju.

To su Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji i Program razvoja cirkularne ekonomije.

“Nagrađene inovativne ideje nude nova rešenja u načinu na koji se proizvodi dizajniraju, proizvode i koriste, što će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, reciklaži materijala i njihovoj ponovnoj upotrebi umesto nove sirovine. Time će biti smanjena potrošnja neobnovljivih resursa i ukupna količina otpada koji će završiti na deponijama”, kazao je Čarkić.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš rekao je da će ova rešenja doprineti unapređenju kvaliteta životne sredine, otvaranju novih, zelenih radnih mesta i povećanju konkurentnosti srpskih kompanija.

Nagradu za inovacije dobili su kopmanije Nektar, Elixir Zorka-mineralna đubriva, Bitgear Wireless Design Services, Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju “Naša kuća”, JKP Osečina, JKP Novi Pazar i JKP Novi Sad i beogradska opština Stari grad.

Ovom prilikom, Ministarstvo zaštite životne sredine je dodelilo Eko znak Srbije kompaniji Wienerberger (Vinerberger) za proizvod presovani crep, i kompaniji Tarkett (Tarket) za proizvod višeslojna parketna daska.

Uslov za dobijanje Eko znaka je da je proizvod napravljen u Srbiji i da je u procesu njegove proizvodnje smanjen najmanje jedan od faktora koji utiču na životnu sredinu: potrošnja električne energije, emisija štetnih i opasnih materija, proizvodnja otpada ili potrošnja prirodnih resursa.

Važno je i da kompanije čiji proizvodi nose Eko znak podstiču upotrebu sekundarnih sirovina i recikliranih materijala, da smanjuju emisiju buke, vibracija i zračenja, kao i da njihovi proizvodi na kraju životnog ciklusa mogu da budu ponovno upotrebljeni ili reciklirani.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x