Doktorka Drenka Trivanović se vratila u Srbiju: “Nije sve u novcu”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Privatna arhiva
Podelite vest

Nemački GIZ kroz globalni program Nemačke razvojne saradnje “Migracije i dijaspora” pruža našim visokokvalifikovanim radnicima podršku pri povratku u Srbiju povezujući ih sa institucijama u našoj zemlji gde bi se zaposlili na određeno vreme.

Jedna od naših povratnica je i dr sc. Drenka Trivanović (37), koja se iz Nemačke vratila u februaru 2022. i zaposlila na Institutu za medicinska istraživanja.

“Smatram da je veoma važno što postoji ovakav vid podrške za istraživače koji se u Srbiju vraćaju sa usavršavanja iz Nemačke. Pozitivna je stvar što je naša zemlja na listi zemalja s kojima GIZ ima ovakvu vrstu saradnje. Nemačka razvojna saradnja u Srbiji kroz raznovrsne aktivnosti koje sprovodi GIZ direktno stimuliše naše napredovanje u karijeri, a time poboljšava rad u ustanovama u kojima smo zaposleni”, kaže dr Trivanović.

Ona je u Nemačkoj radila u Centru za istraživanja bolesti koštano-mišićnog sistema. Ipak, pandemija korona virusa i odvojenost od porodice doprineli su njenoj želji da se vrati u Srbiju, a GIZ joj je u tom povratku pomogao.

“Na sadašnjem poslu radim dosta interesantnih stvari, dobila sam slobodu što se tiče odlučivanja kojim projektima ću se baviti, što je za mene odlično. U Nemačkoj sam shvatila da nije sve u novcu, te da je za napredak i razvoj neophodna dobra organizacija rada. Zadovoljna sam trenutnim poslom i trenutno ne razmišljam o odlasku, tek sam došla u svoju zemlju”, kaže dr Trivanović.

“Prilikom povratka, Institut za medicinska istraživanja mi je izašao u susret. Tada sam se javila nadležnima, ministarstvu, da bih bila prijavljena kao povratnik i da želim da se vratim i nastavim rad u Srbiji. Što se tiče naše države, ona nudi podršku prilikom povratka sa usavršavanja i imamo neku vrstu prioriteta prilikom zapošljavanja.”

“Program “Migracije i dijaspora” pruža podršku u vidu privlačenja i dopiranja do visokokvalifikovanih pripadnika dijaspore posredstvom kampanja i organizovanja različitih formata razmene poput info-sesija, sajmova i sl.”, objašnjava Marija Branković iz GIZ, portparolka programa “Migracije za razvoj” i “Migracije i dijaspora”, posredstvom kojih se pruža podrška za povratak naših kako visokokvalifikovanih, tako i niskokvalifikovanih radnika iz Nemačke, i, uopšte, EU.

“Takođe, program pruža podršku u vidu dodatka na platu koju ostvaruju u instituciji u Srbiji (kako bi se nadomestila značajna razlika u plati između Nemačke i Srbije), kao i u vidu opremanja radnog mesta, jer su u pitanju uglavnom naučne discipline, gde je radno mesto potrebno dodatno adekvatno opremiti u Srbiji.”

“Cilj ove podrške je prenos znanja, veština i načina rada koje su ovakvi kadrovi stekli u Nemačkoj. Nekoliko njih je, nakon ovakvog angažmana, čak ostalo u Srbiji za stalno” – istakla je Branković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x