DS: Vlast namerava da ugasi škole u malim mestima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.P.
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) upozorila je danas da nove izmene zakona iz oblasti obrazovanja, koje je donela Srpska napredna stranka (SNS), vode u gašenje škola u malim naseljenim mestima, tako da će sela bez škola nestati pa će strani investitori poput Rio Tinta lakše doći do zemljišta.

Član Resornog odbora za obrazovanje DS Milan Jevtić rekao je u pisanoj izjavi da je izmenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju nastava od petog do osmog razreda može biti organizovana i u kombinovanom odeljenju i da “to znači da će u školama sa malim brojem učenika, u istom odeljenju sedeti učenici iz čak četiri različite generacije”.

“Ti razredi imaju različite programe, nastavne predmete, pa čak i različit fond časova istih nastavnih predmeta. Ovakvom nastavom učenicima u manjim sredinama će biti uskraćeno kvalitetno obrazovanje. Shodno tome, bojim se da je krajnji cilj ovakve izmene zakona gašenje većine takozvanih područnih škola – isturenih odeljenja matičnih škola”, izjavio je Jevtić.

On je naveo da je većinu tih škola “otvarao nepismeni knez Miloš Obrenović a sada bi da ih gasi i zatvara ova ‘napredna’ vlast”.

“DS se oštro protivi ovoj nameri SNS-a, jer će sela koja već izumiru, bez škola sigurno biti izbrisana sa karte Srbije. Tada će i strani investitori, poput Rio Tinta, lakše doći do zemlje, jer gde nema škola i obrazovanja nema ni života”, upozorio je Jevtić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x