Dveri: Pokrećemo kampanju ‘Jedna je majka’, loša situacija u porodilištima, dajemo predloge

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da pokreće kampanju pod nazivom “Jedna je majka”, koja ima za cilj “ukazivanje na lošu situaciju u porodilištima i davanje konkretnih predloga za rešavanje tog problema, ali i da skrene pažnju na sve veći stepen nasilja u društvu, pogotovo nad ženama i decom”.

“Zašto se žene u Srbiji odlučuju da rađaju po jedno dete? Кakvi su nam uslovi prilikom porođaja? Svaka žena je od prvog dana trudnoće doživela neprijatnost i naišla na mnoge probleme, od loših uslova vođenja trudnoće, preko isplate trudničkog bolovanja, pa do porođaja”, navela je član Predsedništva Dveri Sanja Vujanović, u pisanoj izjavi.

Ona je rekla da su “uslovi u porodilištima loši, od higijene i nege do neljubaznog osoblja”.

“Međutim, nije krivo to osoblje, već sama država koja izrabljuje radnike za male plate, pa ih prisilno tera u privatnu praksu da rade dodatan posao, a oni, iscrpljeni od umora, dolaze novim i budućim majkama. I tada, u situaciji kada moraju da imaju razumevanje i strpljenje, oni ga nemaju”, ocenila je Vujanović.

Ona je upozorila da porodica u Srbiji u proseku ima 1,2 deteta i “prema poslednjem popisu, mi smo stara nacija koju kosi bela kuga”.

“I šta država čini da se to promeni? Gase se povremeni požari nasilja, naravno tek pošto se ono desi i priča se kako treba sprečiti, ali se ne sprečava. Priča se da se trebaju poboljšati uslovi u porodilištima, školama, vrtićima, ali se ne poboljšavaju. Sve konstantno ostaje samo mrtvo slovo na papiru”, naglasila je Vujanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x