Dveri traže da Vučić podnese svoj izveštaj za skupštinsku sednicu o Kosovu i Metohiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Poslanička grupa Srpski pokret Dveri-Patriotski blok pozdravila je odluku predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da posebna sednica parlamenta na temu Kosova i Metohije, koju je ta poslanička grupa ranije zatražila, bude održana 13. septembra i pozvali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese svoj izveštaj za tu sednicu.

“Bilo je krajnje vreme da o aktuelnom i alarmantnom stanju u južnoj srpskoj pokrajini raspravlja najvažnija državna institucija, a to je nesumnjivo Narodna skupština. Kao što smo i tražili u svom zahtevu za održavanjem ove posebne sednice, raspravi će prisustvovati i predsednik Republike Aleksandar Vučić”, navodi se u saopštenju pokreta Dveri, koje potpisuje njen lider Boško Obradović.

Obradović je ocenio da je problematično što je Orlić najavio da će za tu sednicu narodni poslanici ovih dana dobiti izveštaj Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, ali nije pomenuo da li će svoj izveštaj podneti predsednik Srbije.

“Smatram da glavni izveštaj o kome će se raspravljati na ovom skupštinskom zasedanju mora da bude pisani izveštaj koji će narodnim poslanicima na vreme podneti upravo predsednik Republike, koji već punih 10 godina pregovara o statusu Kosova i Metohije. Tim pre je ovo važno što je predsednik Republike do sada pregovarao o Kosovu i Metohiji bez ičijih ovlašćenja, kršeći svoje ustavne nadležnosti i bez zajedničke pregovaračke platforme donete u Narodnoj skupštini”, kazao je lider Dveri.

Prema njegovim rečima, rasprava u parlamentu i izveštaj predsednika države posebno je značajno kako bi se ta “loša praksa” promenila i kako bi ubuduće svi državni organi morali da se kreću u okviru pregovoračke platforme koja bi bila doneta u Narodnoj skupštini, dok bi svi budući dogovori i sporazumi morali prvo da prođu verifikaciju u parlamentu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x