Dvocifreno povećanje plata i penzija u narednom periodu – minimalac 40.000 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto BetaPhoto/Milan Obradović
Podelite vest

17Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će Vlada učiniti sve što je neophodno da od 1. januara minimalna zarada bude povećana sa sadašnjih 35.000 dinara na 40.000 dinara i najavio da će penzioneri prvo uvećanje primanja, od ukupno dva, imati 1. novembra od devet odsto.

Mali je u izjavi agenciji Tanjug rekao da kada je minimalna zarada u pitanju, jeste realno da bude 40.000 dinara i naveo da je rok do 15. septembra da se definiše iznos minimalne zarade za sledeću godinu.

Nama je namera da idemo na dvocifreno povećanje minimalne zarade, pod uslovom da se poslodavci i sindikati dogovore, da to po prvi put bude zarada od 40.000 dinara, istakao je Mali i  podsetio da je 2011. godine minimalna zarada bila 15.700 dinara.

Ministar finansija je napomenuo da će se to povećanje odraziti i na ostale plate i otvoriti veoma veliki prostor kod poslodavaca, zbog čega će država teret tog povećanja preuzeti na sebe.

Mi ćemo izaći sa predlogom da taj iznos koji bi poslodavci dali za povećanje minimalne zarade radnicima opet pokrije država kroz povećanje neoporezivog dela dohotka i kroz smanjivanje nekih doprinosa. O tome ćemo još razgovarati sa njima, tako da poslodavce to ništa ne košta, a da korist imaju zaposleni u Srbiji, objasnio je ministar finansija.

On je ocenio da je jedini pristup u uslovima krize i rasta inflacije da se minimalac poveća iznad stope inflacije, tako da zaposleni dobiju veća primanja u realnom iznosu.

Mali je naglasio da se za jesen, osim toga, planira i paket povećanja plata u javnom sektoru koje će, takođe, biti dvocifreno, kao i povećanja penzija.

Imaćemo povećanje penzija od ukupno 19,1 odsto naredne godine u odnosu na ovu, s tim što će od 1. novembra ove godine biti povećane za 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11,2 odsto. Dakle, na prosečnu penziju to nam je povećanje za 2023. godinu u odnosu na 2022. od 19,1 odsto, napomenuo je Mali.

Ministar finansija je naglasio da se radi o najvećem povećanju penzija do sada usmerenom na zaštitu životnog standarda penzionera i da to pokazuje koliko Vlada brine o njima.

Ukoliko sve bude kako treba, nama će prosečna penzija naredne godine biti 310 evra, a danas je 265 evra. Dakle, idemo ka onom cilju da do kraja mandata naredne Vlade prosečna penzija bude 500 evra, a prosečna plata 1.000 evra. To nam je krajnji cilj od koga ne odustajemo i ovo su upravo koraci koji nas vode ka ostvarenju tog cilja, istakao je ministar finansija.

On je naveo da će sa planiranim povećanjem minimalca i plata u javnom sektoru naredne godine, prosečna plata iznositi 710 evra, a u drugoj polovini 2023. godine i veća.

Još jednom potvrđujemo snagu i stabilnost naših javnih finansija. Upravo su u toku ogromna kriza i izazovi, ali pokazujemo da su nam građani na prvom mestu, rekao je on.

Mali je poručio da će Vlada naći novac za gas, naftu i struju, kao i za sve drugo što je potrebno, ali i za povećanje plata i penzija.

To je jedini način da idete napred i mislim da našu odgovornost i odgovornost naše ekonomske politike na ovaj način najbolje pokazujemo. Ne zaustavljamo investicije, one teku, u Srbiji se gradi i radi, bavimo se energetskom krizom, nabavljamo sve što je potrebno da bismo ovu zimu prezimili sa što manje negativnih posledica i povećavamo životni standard građana, ukazao je Mali i dodao da se to čini kroz podelu vaučera, jednokratne pomoći i maksimalno povećanje plata i penzija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x