Ekološki ustanak: Vraća se zemljište u Gornjim Nedeljicama, ko će otkloniti posledice bušotina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/DS
Podelite vest

Pokret Ekološki ustanak saopštio je danas da je “na pojedinim parcelama u vlasništvu kompanije ‘Rio Tinto’, na području Gornjih Nedeljica u Jadru, 7. aprila okončan postupak vraćanja građevinskog zemljišta u poljoprivredno i šumsko”, ali traži odgovor ko će otkloniti “posledice zagađanja iz bušotina”.

“Iako je time ispunjen jedan od naših zahteva sa nedavnih masovnih protesta protiv izgradnje rudnika litijuma, nakon ukidanja Prostornog plana područja posebne namene ‘Jadar’, insistiramo na odgovoru na pitanje ko će, o čijem trošku i u kom roku otkloniti posledice zagađivanja iz 528 bušotina koje je ova kompanija ostavila u nasleđe stanovnicima jadarskog kraja”, navedeno je u saopšenju tog pokreta.

Pokret još pita “ko će garantovati da će zagađivač sve uraditi po propisu i ko će platiti odštetu za zatrovane podzemne vode i ogromnu površinu zemljišta”.

“Ovo je nastavak naše uspešne borbe koju smo vodili sa svim građanima Srbije, od koje ne odustajemo, a kraj će biti kada se usvoji zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora i kada se isplati meštanima svaka šteta koju je zagađivač napravio svojim aktivnostima”, istakao je Ekološki ustanak.

Poručio je da “neće dozvoliti da se izmaknu nekažnjeni, jer ovo mora biti za nauk svim trovačima koji truju, ili se tek spremaju da truju našu zemlju, reke i vazduh”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x