EPS: Završena revitalizacija u TENT B, Blok B1 na mreži

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: EPS.rs
Podelite vest

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je završena revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani “Nikola Tesla B” u Obrenovcu i da je jutros pušten u probni rad.Taj blok, kako je u saopštenju navedeno, sada ima snagu 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost.

Vrednost te investicije je 90 miliona evra, a najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja, a 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme.

“Revitalizacija bloka B1 završena je na vreme i time je dodatno obezbedjena energetska sigurnost države”, rekao je vršilac dužnpsti  direktora EPS-a Milorad Grčić.

Dodao je da je u blok ugradjeno 4.000 tona novog čelika, 3.000 tona gradjevinskog materijala, a uradjeno je više od 55.000 zavarivanja.

Osim povećanja snage, radnog veka i energetske efikasnosti, ova revitalizacija, kako je navedeno, unaprediće i zašititu zaštite životne sredine. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

Ekološki projekti, kako je navedeno, intenzivno se rade, napreduje gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT “A”, a započet je i projekat gradnje takvog postrojenja i u TENT “B”.

Cilj je da se u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovine električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. godine sve termoelektrane EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti s Direktivom o industrijskim emisijama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x