Eyot 16. decembra u velikoj sali Doma omladine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Eyot Foto: Vanja Keser
Podelite vest

U Domu omladine Beograda 16. decembra veliki solistički koncert održaće niška grupa Eyot, autentični heroji savremene srpske džez muzike tako počinju koncertnu promociju albuma „557799“.

Najnoviji album grupe EYOT u oktobru 2020. izdala je je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi, Ropeadope, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se medju top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcampu i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista. Francuski nacionalni radio mu je posvetio članak.

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Pobednici su takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcase 2012 takmičenja (Kan, Francuska), najznačajnijeg muzičkog sajma na svetu. Nakon toga usledili su nastupi u više od dvadeset zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina, Češka, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Francuska, Litvanija, Poljska, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Italija, UAE, Turska i Srbija.

EYOT je aktivan i na domaćoj sceni, na Beogradskom džez festivalu su nastupali dva puta (2013. godine kao sasvim mladi talenti, a 2017. im je pripala čast da ga svečano otvore), kao i na drugim festivalima i u mnogim koncertnim dvoranama širom zemlje: Beogradski džez festival, Nišvil, Valjevski džez fest, Novi Sad džez fest, Jazzire Subotica, Jazzibar Kraljevo, Green Town Sombor, Vršac džez fest.

Nastupali su uživo na nacionalnim radio stanicama u Srbiji (RTV, Radio Beograd 3), Bugarskoj (BNR), Rumuniji (Kluž) i Švajcarskoj (RTS Ženeva).

Na nacionalnoj televiziji, kanalu RTS3, 2019. godine emitovan je njihov KONCERT ZA PRIRODU, snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od 1515 metara. Nesvakidašnji poduhvat koji pored muzike sastava Eyot promoviše i prirodne lepote republike Srbije, doneo je grupi Eyot plaketu-zahvalnicu od strane Zavoda za zaštitu prirode, za poseban doprinos očuvanju prirode. Medijski pokrovitelj bila je Nacionalna Geografija.
Foto: Vanja Keser

Diskografija:

2010: HORIZON / Ninety and Nine Records; Magnatune (USA); Constantinus (SRBIJA)

2013: DRIFTERS / Neuklang (NEMAČKA)

2014: SIMILARITY / Ninety and Nine Records, (USA) – Harmonia Mundi (UK)

2017: INNATE / Ninety and Nine Records (USA), AMSA records (JAPAN), Metropolis (SRBIJA)

2019: KONCERT ZA PRIRODU DVD – Zavod za zaštitu prirode Srbije

2020: 557799 / Ropeadope (USA)

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u, po ceni od 1000 RSD. Ulaznice kupljene za koncert najavljen 2. oktobra, koji je odložen zbog bolesti člana benda, važiće za novi termin i nije ih potrebno menjati.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x