Fond PIO: Od uplate za januar 2024. važe nove osnovice osiguranja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

pio.rs
Podelite vest

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije objavio je danas da od uplate za januar 2024. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 14,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

“Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 40.143 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 573.470 dinara”, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 24 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 9.634,32 do 137.632,80 dinara.

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2024. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda PIO i na oglasnim tablama u filijalama. Iz Fonda PIO podsećaju građane, koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15, Zakona o PIO, da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec.

Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

“Doprinose po članu 15, Zakona o PIO, prema podacima iz decembra 2023. godine, uplaćuje oko 20.000 građana u celom sistemu Fonda PIO”, piše u saopštenju.

pio.rs

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x