Godinu dana od ekoloških protesta zbog eksploatacije litijuma u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/EMIL VAS)
Podelite vest

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizuje danas u 15 časova ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu okupljanje građana na godišnjicu protesta zbog najavljene eksploatacije litijuma i otvaranja rudnika međunarodne kompanije “Rio Tinto” u dolini Jadra kod Loznice.

SEOS je u pozivu na okupljanje naveo da zbog poslednjih izjava predstavnika vlasti i kompanije “Rio Sava”, ćerke firme “Rio Tinta”, smatra da je “narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar”.

Ekološki protesti počeli sredinom novembra 2021. godine u Beogradu, a povod je bilo donošenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i najavljen dolazak kompanije “Rio Tinto” i eksploatacija litijuma.

Aktivisti su tada ocenjivali da su ti zakoni povezani sa projektom “Jadar” te međunarodne kompanije, zbog čega su 27. novembra organizovali blokadu brojnih saobraćajnica širom Srbije, od kojih je najveća bila na autoputu kroz Beograd, na mostu Gazela.

Građani i aktivisti, predvođeni jednim od osnivača Ekološkog ustanka Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i direktorom za kampanje pokreta Kreni-promeni Savom Manojlovićem sukobljavali su se sa brojnim kordonima policije, koje su uspeli da probiju i zaustave saobraćaj.

Policija je u početku pokušavala da zaustavi građane, društvenim mrežama kružili su snimci policajca koji je vukao ženu sa autoputa i prebacio je preko zaštitne ograde, ali se situacija smirila kada je većina okupljenih uspela da izađe na autoput, nakon čega policija više nije reagovala.

Blokade saobraćaja nastavljene su svake subote širom Srbije, a u Beogradu su uglavnom održavane na novobeogradskoj strani mosta Gazela, kod centra “Sava”, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Zakon o eksproprijaciji vratio Skupštini Srbije na ponovno razmatranje, a za Zakon o referendumu predložio izmene, uz ocenu da je na taj način ispunio zahteve protesta.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je 20. januara da je vlada ukinula uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i preradu rude jadarit, kao i da su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju “Rio Tinto” i njenu ćerku firmu “Rio Sava”.

“Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali… Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno”, kazala je premijerka tada, posle sednice Vlade Srbije.

Ti potezi države doveli su do prestanka blokada saobraćajnica, a aktivisti su još neko vreme nastavili manje proteste, kao i kampovanje ispred zgrade predsedništva u Beogradu.

Aktivisti su nastavili da upozoravaju javnost, navodeći da projekat “Jadar” kompanije “Rio Tinto” nije završen i da se istražne radnje i kupovina zamljišta još uvek obavljaju u okolini Loznice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je od tada izjavio da je “zažalio” što je dozvolio da taj projekat bude prekinut, dok su bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i aktuelna Dubravka Đedović nastavile da pričaju da je “litijum budućnost i da treba sagledati kako Srbija može da ga koristi”.

Pokret Kreni-promeni predao je Skupštini Srbije narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji sa više od 30.000 potpisa, a ranije ove nedelje predali su i žalbu Ustavnom sudu jer je probijen zakonski rok za izjašnjavanje o toj inicijativi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x