GRAMADA – novi target za niške planinare

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje, u nedelju, 4.aprila 2021.godine, uspon na planinu Gramada, severoistočno od Vlasinskog jezera, na vrhove Mali Vrtop (1685 m) i Veliki Vrtop (1721 m).

Planina Gramada ili Plana, kako je naziva lokalno stanovništvo, jedna je od nekoliko planina koje okružuju Vlasinsku visoravan i Vlasinsko jezero. Zahvata veliko prostranstvo, a njen najviši deo je poprilično zaravnjen, te njeni vrhovi nisu preterano izraženi i oštri. Gramada se prostire od sela Sastav reka do Vlasinskog jezera, a u selu Sastav reka, zanimljivo je, ne uliva se samo Gradska reka u reku Vlasinu, već se susreću i četiri planine: Tumba, Gramada, Ostrozub i Talambas. Preko puta Gramade, sa zapadne strane Vlasinkog jezera je i planina Čemernik, a dolina koja se sa Gramade spušta ka selu Preslap i Strezimirovci, ovu planinu odvaja od planine Rudine. Karakteristika Gramade su guste šume belih breza u nižim delovima planine, a viši delovi su ogoljeni. Na Gramadi, iz Vlasinksog jezera, kod brane, ističe i reka Vlasina.

Foto: Miroslav Dokman

Ono po čemu je Gramda preoznatljiva je svojevrsni kontrast, gde u nižim delovima planine, bliže Vlasinskom jezeru, raste bela breza, drvo koje simbolizuje vlasinski kraj, i šume bele breze zahvataju velike površine na Gramadi. Iznad 1500 metara nadmorske visine, Gramada je ogoljena, i zato su vidici sa ove planine atraktivni i nezaboravni.

Najviši vrh Gramade je Veliki Vrtop (1721 m), koji je jedna prostrana zaravan u središnjem delu planine, i izvanredan vidikovac, sa koga se mogu videti dva jezera: Vlasinsko u Srbiji i Jarlovci u Bugarskoj, i splet planina juga Srbije i zapadne Bugarske: Suva planina, Talambas, Ruj, Rudina, Tumba, Čemernik, Vardenik, Kukavica, Radan, Milevska planina, Bohovska planina, Vitoša, Rila. Veliki Vrtop dostupan je sa svih strana, i vlasinske, i crnotravske, i iz sela Preslap i Gradska, koji se nalaze na razmeđi planine Gramade i susedne planine Rudine.

Foto: Miroslav Dokman

Najbliži Velikom Vrtopu je Mali Vrtop (1685 m), po obliku je preslikani Veliki Vrtop.

Najlepši pogled na Vlasinsko jezero upravo je sa vrh Mali Vrtop. Na predstojećoj akciji Planinarskog društva “Preslap”, vrh Mali Vrtop biće prvo odredište, a posle njega i Veliki Vrtop, a uspon će se izvesti iz atara sela Polom. Ukupna dužina staze, u oba pravca, je 17 kilometara, a visinska razlika je 500 metara u usponu i isto toliko pri silasku. U prvom delu uspona, i kasnije u povrataku, upravo će se prolaziti kroz pomenute šume belih breza. Važno je istaknuti da se na vrhove Gramade može izvesti uspon i po snegu, na trasi nema velikih strmina, niti nepristupačnih deonica. Uspon na Gramadu spada, po zahtevnosti, u osrednje.

Foto: Miroslav Dokman

Na akciju se kreće 4.aprila u 5 sati i 30 minuta, sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 1200 dinara. Uspon će voditi Vladimir Mitrović (telefon: 0642634692) i Miroslav Dokman (telefon: 062205977). Svi zaniteresovani za ovu akciju mogu se za učešće prijaviti kod vodiča, a vodiči će pružiti i sve dodatne informacije.

Ono što je važno, jeste da je za uspon na Gramadu potrebna kvalitetna planinarska obuća, da se preporučuje, zbog snega na stazi, i nošenje kamašni, i štapova za hodanje. Potrebna je i tanja jakna, otporna na vetar, te kapa, rukavice i naočare za sunce, zbog odbijanja sunčevih zraka od snega. Poneti dovoljno hrane za celodnevni boravak u prirodi, a preporučena količina vode je 2 litra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x