Gran pri MFSF ‘Zlatibor 2022’ film reditelja Ognjena Rakčevića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: O.P.
Podelite vest

Za dobitnika Gran pri Međunarodnog festivala sportskog filma (MFSF) “Zlatibor 2022” proglašen je film reditelja Ognjena Rakčevića “Gligorićeva Mar del Plata: Kraljeva indijska varijanta”.

“Na ideju da napravim film o Svetozaru Gligoriću došao sam 2016 godine. Produkcija filma je nešto što je vrlo slično kolektivnom sportu, ako imate dobre igrače i ekipu postići ćete vrhunski rezultat. Ja sam imao Todorovića, Markovića, Lucića, Božovića i zahvaljujući tome sam napravio ovakav film”, rekao je Rakčević.

Film “Gligorićeva Mar del Plata: Kraljeva indijska varijanta” je dokumentarni film rađen u okviru doktorske disertacije i rezultata je multimedijalnog interaktivnog projekta na Fakultetu dramskih umetnosti.

Posebnu vrednost i inovativnost ovog filma, prema ocenama žirija, daje zvučna pozadina i “vešto ukomponovana muzika koju je komponovao šahista Svetozar Gligorić”.

Nagradu za životno delo na MFSF “Zlatibor 2022” dobio je glumac Petar Božović.

“Ovaj festival traje već 11 godina. U poslednje vreme ima onih stvari koje traju godinu ili dve i posle dve godine ga nazivaju tradicionalnim. A ovaj je tako napravljen na mestu koje ima mnogo izazova i koji su mu veliki konkurenti kao ova priroda koju nam je Bog dao ali je dao ljudima da je čuvaju jer i ona nije besmrtna”, rekao je Božović.

Nagradu za životno delo, doprinos sportu i filmu, pored Božovića dobili su i sportski pedagog i košarkaš Aleksandar Kerković, karatista Ilija Jorga, rukometaš Zoran Živković i vaterpolista Djorđe Perišić.

Pre nekoliko godina Festival je uveo priznanje “Heroina sporta i života”, a prva dobitnica je bila košarkašica Nataša Kovačević, pa je u njenu čast nagrada preimenovana u Povelja sporta i života “Nataša Kovačević”.

Ove godine dobitnik te nagrade je paraolimpijac, bacač diska, koplja i kugle Draženko Mitrović.

U okviru manifestacije prikazano je više od 40 sportskih filmova.

Festival je otvoren filmom “Skok” o sudbini košarkašice Nataše Kovačević, a zatvoren filmom “Dečko koji obećava”.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine filmska autorka iz Sarajeva Marijana Saračević, producent iz Niša Oliver Paunović i filmski radnik i književnik Dušan Cicvara.

Žiri 11. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru; Foto: Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x