Guverner CBK: Svi koji otvore račun u evrima mogu da primaju novac iz bilo koje zemlje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTK2 printscreen
Podelite vest

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili kazao je na sastanku sa ministrom za povratak i zajednice Nenadom Rašićem da Uredba o gotovinskom poslovanju ne zabranjuje primanje sredstava na bankovnim računima u evrima u licenciranim bankama, niti ograničava menjanje novca bilo koje valute koju obavljaju licencirane banke.

Svi pojedinci koji imaju pristup bankovnim računima mogu da primaju sredstva na svojim računima u evrima, kroz različite pravne kanale, preneli su prištinski mediji.

“Svi građani koji već imaju bankovni račun u evrima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu ga koristiti za primanje sredstava iz bilo koje zemlje. U međuvremenu, oni koji još uvek nemaju račun mogu ga otvoriti u bilo kojoj banci, prema Uredbi CBK za pristup platnim računima za osnivanje usluge. Za ugrožene grupe i socijalne šeme nema naknade za otvaranje niti održavanje računa, od 1. januara 2024. godine”, navodi se u saopštenju objavljenom posle sastanka.

Ismaili je obavestio Rašića da u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova rade četiri filijale banaka, tri mikro-finansijske institucije i više od 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmenu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x