Hram na temeljima antičke bogomolje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Crkva svetih apostola Petra i Pavla se nalazi na jednom od uzvišenja severozapadnih obronaka Suve Planine u selu Jelašnica nadomak Niša. Udaljena je oko 5 km od Niške Banje. 12.jula 2020. na Petrovdan hram je obeležio 150 godina od izgradnje.

Kada je podignuta 1870. godine, crkva je bila jedini objekat na brdu iznad sela, ali je danas okružen jednim od seoskih naselja, priča jerej Igor Stojković, paroh u Jelašnici i starešina hrama Svetih Apostola Petra i Pavla.

“Hram se nalazi na temeljima antičke bogomolje za šta postoje i dokazi. Krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je počelo renoviranje fasade došlo se do antičke opeke , a u delu u kome je zidana priprata, nađen je rimski novčić. To ukazuje na to da je tu nekada bila bogomolja za koju ne možemo najpreciznije da tvrdimo iz kog je perioda. Hram, ovakav kakvog ga sada vidimo sagrađen je 1870.godine, a osvetio ga je mitropolit pirotski Partenije 1871.godine”, kaže otac Igor.

Po pričanju oca Igora hram su izgradili meštani sela.

“U vreme Turaka kada su meštani poželeli da se tu podigne crkva Turci su dozvoljavali da se hram zida samo na mestu gde se već bila podignuta svetinja. Meštani sela su tada otišli do Niša da se jave turskim vlastima i da im kažu da mogu da dođu i da provere da li je tu nekada bila crkva. Prilikom iskopavanja pronadjen je kamen koji je u obliku zupčanika i za koji sada ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo čemu je služio. Na njemu se vidi da ima i neki deo koji služi za odvod vode, pa je moguće da je služio za krstionicu, mesto gde su se krštavali ljudi, ali nikako sa sigurnošću to ne može da se kaže”, dodaje otac Igor.

Kamen se sada nalazi u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla koja podseća na dobro uređen park. Lepo održavana trava pokriva celu portu. Presecaju je samo staze za prolaznike duž kojih su, u hladu stabala koja se tu nalaze, postavljene klupe na kojima žitelji mogu da predahnu pre i posle bogosluženja.

Porta je oplemenjena mnogim žbunovima i stablima sa puno cveća. Dopunjen je spomenikom koji se nakada nalazio u dvorištu crkve,a sve zajedno je jedna neobična skulptura.

U porti hrama se nalazi parohijski dom sa letnjikovcem, i grob rudarskog inženjera iz Rusije Spiridona Dresijenka, koji je decenijama vodio posao u jelašničkom rudniku. On je ostao zauvek zapamćen kao veliki dobrotvor, jer je pomagao je siromašnima, bio izuzetno pravedan prema rudarima, a za sva vremena ostaće u pamćenju i njegovo veliko dobročinstvo prema crkvama u okolini.

Na inicijativu oca Igora koji je već šest godina starešina ovog hrama crkva je freskopisana.

“Godine 2016.smo pokrenuli inicijativu da unutrašnjost crkve oslikamo jer nismo znali da možemo da dodjemo do sredstava da živopišemo ceo hram, već samo oltar kao najsvetio deo. Božjom voljom i molitvama Svetih apostola Petra i Pavla polako su počela da se prikupljaju sredstva tako da smo uspeli u potpunosti da freskopišemo čitav hram. Freskipisanje su radili umetnici Vlatko Bjelica i Slavica Sekulić. Za godinu i po dana je sve završeno i niški Vladika gospodin Arsenije je 2018.godine osvetio unutrašnjost hrama i živopis”, objašnjava otac Igor.

On dodaje da u Jelešnici danas postoji živa liturgijska zajednica, da je crkva nedeljom i prilikom prazničnih bogusluženja prepuna .

“Imamo i veliko Crkveno pevačko društvo “Sretenje”. Ono okuplja ljude koji pevaju u njemu ne samo iz Jelašnice već i iz okolnih mesta”, dodaje otac Igor.

Otac Igor naglašava da se u crkvi čuvaju čestice mošti tri svetitelja, Svetog Feliksa Rimskog, Svetog Neofita Nikejskog i Svetog Julijana Tarsijskog. U crkvi se mogu videti mnogi stari putiri, a ima dosta i bogoslužbenih predmeta.

“Posebno se ponosomo starom krstionicom koja je stara kao i sam hram, a koju i danas koristim za krštenja”, dodaje otac Igor. “Tu je i bogoslužbeni predmet petohlebnica koja se koristi prilikom večernje služb, a gde se stavlja pet malih hlebova po uzoru na samo Sveto pismo Novog zaveta gde Hristos sa pet hlebova hrani veliki broj ljudi. Na petohlebnici se nalaze i tri čase u koje se sipa vino , pšenica i ulje i mesto za tri sveće. I petohlebnica, najverovatnije, potiče iz vremena izgradnje crkve”.

U porti hrama se gradi i novi Parohijski dom za vernike. Da se tu posle bogosluženja druže, da mogu da razgovaraju, da se zbliže,povezuju i jedni drugima pomažu.

Iza hrama se nalazi dečiji mobilijar pa majke često tu dovedu decu da se igraju. Dobro je da od malih nogu osete duh vere.Za veliki jubilej hrama u Jelašnica planirano je bilo gostovanje i velikog vizantijskog hora iz Beograda ,, Mojsije Petrović“.

Zbog epidemije korone njegovo gostovanje je ozkazano kao i veći deo pripremljenoh kulturnog programa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x