IN MEMORIAM: Milovan Danojlić, srpski pisac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Srpska književna zadruga
Podelite vest

Milovan Danojlić, veliki srpski pisac, prijatelj, autor i dugogodišnji predsednik Srpske književne zadruge, preminuo je u 85. godini.

Od 1957. godine i objavljivanja knjige „Urođenički psalmi“ Milovan Danojlić je u srpsku književnost uneo jedinstven stvaralački angažman,  oglašavajući se, godinama i decenijama, kao pesnik, romansijer, esejista, putopisac, prevodilac, hroničar naših prilika i naravi, objavila je Srpska književna zadruga.

“Uvek delujući mimo i književnih i društvenih šablona, uvek uzimajući slobodu za vrhovno načelo, lako prelazeći preko svih unutarknjiževnih granica, pišući i za decu i za odrasle, Danojlić je postepeno izrastao u jedinstvenu figuru srpske književnosti, koja podjednako vodi računa o očuvanju onoga što smo baštinili od predaka kao i o potrebi da se ide dalje, da se dolazi do istinski novih područja književnog izraza”, piše u saopštenju Srpske književne zadruge (SKZ).

Кao neko ko dobro poznaje duhovni horizont modernih vremena i ko jasno oseća ništiteljske impulse u samom srcu našeg doba, Milovan Danojlić je jezik pretvorio i u izvor snage svog umetničkog izraza i u vrednost koja je, posebno u malim kulturama, na najjačem udaru. I njegova „Muka sa rečima“ i njegova lirska hronika „Godina prolazi kroz avliju“ deo su nastojanja da se pokaže da u književnosti ali i u ljudskom svetu sve počinje sa rečima i sve se u njima okončava.

“Sa mnogo razloga se može reći da nije bilo ničeg prirodnijeg od dolaska Milovana Danojlića na čelo Srpske književne zadruge, pošto su se u tom činu podudarila lična stvaralačka nastojanja i ciljevi postavljeni u sam temelj jedne vrlo važne i vrlo stare ustanove srpskog naroda. Predvodeći godinama Srpsku književnu zadrugu, Milovan Danojlić je svoja najdublja književna uverenja i svoj dobro poznati oblik javnog delovanja doveo u onu vrstu sklada koja je, uprkos svim teškoćama, omogućila i njemu i Srpskoj književnoj zadruzi da očuvaju ono što im je ostavljeno u nasleđe i da stignu do onoga što je njihov cilj. Upisavši se, na vrlo visokom mestu, u istoriju SКZ, Milovan Danojlić se pridružio najvećim imenima srpske književnosti i kulture”, reči su sa kojima se SKZ oprostila od velikog pisca.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x