Inicijativa mladih za ljudska prava: Vlast u Srbiji da ne ćuti na promociju fašizma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

 Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) pozvala je Policijsku upravu grada Beograda da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju zabrani i spreči skup neonacističke grupe “Zentropa Srbija” koja je najavila okupljanje za subotu, 4. februara.

“Zahtevamo od nosilaca najviših javnih funkcija vlasti da jasno osude ovakve skupove kojima se slavi nacizam i antisemitizam, širi rasna mržnja i slave saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu”, navodi se u današnjem saopštenju Inicijative.

U saopštenju se ističe da je Milan Nedić bio predsednik kvislinške vlade u okupacionoj Srbiji, da je i pre Drugog svetskog rata bio antisemita i da je “neprihvatljivo predstavljanje kvislinga kao ‘spasioca srpskog naroda’ čije su vlade donosile rasne propise i sprovodile politiku segregacije i progona protiv pripadnika jevrejske i romske zajednice ali i izvršile brutalne ratne zločine nad simpatizerima partizanskog pokreta širom Srbije”.

“Normalizovati slavljenje Milana Nedića, saučesnika u holokaustu i aktima genocida koje su nacisti sproveli znači brisanje sećanja na žrtve logora na Starom Sajmištu, Topovske šupe i Banjice kao i drugih mesta stradanja”, ukazuje se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava navodi da su “intenziviranje napada na antifašistkinje i antifašiste u Srbiji, posebno u Novom Sadu, kao i nedavno ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita na Jevrejskom groblju u Beogradu na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, samo poslednji rezultati ove sprege poricanja odgovornosti domaćih kolaboracionista za Holokaust i današnjeg nasilja profašističkih grupa”.

Povodom obeležavanja godišnjice smrti kolaboracioniste Milana Nedića neonacistička organizacija “Zentropa Srbija” najavila je skup u subotu od 18.00 sati, na uglu ulica Simine i Knjeginje Ljubice u Beogradu, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x