Isplaćene otpremnine za 492 radnika Fijata u Kragujevcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je svih 492 radnika Fijata u Kragujevcu dobilo otpremnine potpuno u skladu sa dogovorom koji su postigli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Brnabić je gostujući na TV Prva rekla da je 492 radnika dobilo 93.000 dinara po godini staža i dodala da su oni bili tehnološki višak, dok je ostalih 1.550 radnika potrebno Stelantisu.

Radi se o tome da li oni žele da pristanu da idu u inostranstvo, jer to je način da ih u međuvremenu dok ne počne da se pravi električni model automobila, dakle u narednih 18 ili najviše 24 meseca Stelantis zadrži. Oni imaju garantovan posao kada se vrate, navela je Brnabić.

Premijerka je dodala da je Vlada za njih dobila i dodatnu ponudu od strane Stelantisa, a to je ono što su radnici tražili i ranije, a podrazumeva da tri meseca rade u inostranstvu, a mesec dana da budu u Kragujevcu.

Prema njenim rečima, radnici imaju još nedelju dana da se izjasne žele li da idu u inostranstvo na način da su tamo ukupno 18 meseci ili 24 meseca i da dobijaju bonuse ili tri plus jedan mesec, a da i dalje dobijaju bonuse s tim da je broj rata smanjen u odnosu na to kako idu.

Ona je istakla da to koliko će oni tamo ostati zavisi od toga koliko će brzo početi da se prave automobili u Kragujevcu.

Brnabić je istakla i da je poseta predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića našoj državi prošla odlično, ali da treba da se urade neke konkretne stvari kako bi se videlo da li su dve zemlje resetovale svoje odnose.

Premijerka je napomenula da je u kontaktu sa Narodnom bankom Srbije (NBS) i guvernerkom Jorgovankom Tabaković brzo  reagovano povodom uspostavljanja direktnog platnog prometa Srbije sa Crnom Gorom.

Guvernerka mi je rekla da je sa naše strane sve završeno i objasnila šta treba da uradi Ministarstvo finansija Crne Gore i njihove banke da bismo to završili, dodala je premijerka.

Ona je ukazala i da je sastanak patrijarha SPC Porfirija i premijera Crne Gore bio konstruktivan, te da je nacrt Temeljnog ugovora koji je usvojila Vlada Crne Gore dobro prihvaćen.

Brnabić je navela da je ranije u odnosima između Srbije i Crne Gore bilo dosta problema, ali da je sada cilj da ti odnosi budu dobri, dodavši da je Abazović svojim dosadašnjim postupcima pokazao da želi da se poboljšaju odnosi dveju država.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x