Istraživanje: Pozitivniji stavovi gradjana o potencijalnom suživotu sa tražiocima azila u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Uprava carina Republike Srbije
Podelite vest

Stavovi gradjana prema potencijalnom suživotu sa tražiocima azila u Srbiji su pozitivniji u odnosu na to kakvi su bili pre tri godine kada je radjeno isto istraživanje, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja “Pravo na azil u Srbiji 2021”.

Urednica izveštaja Ana Trifunović kazala je u Medija centru u Beogradu da je prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije iz decembra 2021. godine, u smeštajnim kapacitetima u Srbiji je boravilo nešto više od 60.000 ljudi, od kojih su tražioci azila njih 2.306, a 174 osoba su podnele zahtev za azil.

Najveći broj ljudi koji su tražili azil su državljani Avganistana, dodala je.

Trifunović je rekla da je usvojeno svega 14 zahteva za azil, što je dva puta manje od broja usvojenih zahteva u 2020. godini.

“Kancelarija za azil je odbila 51 zahtev u istom periodu, odbacila je devet zahteva za azil, a 73 zahteva je obustavljeno – najčešće jer su tražioci azila u toku postupka odlučivali da napuste Srbiju”, rekla je.

Prema stavu Beogradskog centra za ljudska prava, politika migracija u Srbiji još uvek se “drži ispod radara” i gradjanima se ne daju dovoljno informacije na koje imaju pravo kao zainteresovane strane.

Proteklu godinu obeležila je započeta izrada nacrta zakona o izmenama i dopunama seta zakona koji se odnose na tražioce azila, rečeno je na predstavljanju izveštaja.

U izveštaju se ocenjuje da je postupak azila, uz odredjene pomake, ostao nedovoljno efikasan, da predugo traje, van zakonski odredjenih rokova.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković kazala je da je taj izveštaj deseti izveštaj koji izradjuju u saradnji sa kancelarijom UNHCR u Srbiji i da je u proteklih deset godina zabeležen napredak.

“Bilo je (tokom prethodnih deset godina) puno promena, puno pomaka, saradnje sa nadležnim institucijama, sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, sa Kancelarijom za azil, menjanje kompletnog normativnog okvira, usvajanje novih podzakonskih akata, migranatska kriza 2015. godine, kriza vezana za pandemiju koju smo doživeli. Sve se to reflektovalo na naš rad i na život izbeglica kojima mi pomažemo”, kazala je ona.

Direktorka Kancelarije Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeska Boneli kazala je da smatra da je potencijal koji imaju izbeglice u Srbiji, u ovom trenutku, sjajan.

Ona je zahvalila Beogradskom centru za ljudska prava na podršci i trudu da kod gradjana Srbije podignu svest o važnosti prihvatanja izbeglica.

Boneli je ocenila izveštaj o pravu na azil u 2021. godini kao sjajan, dodajući da on pokazuje sve što je do sada postignuto ali i otvara mogućnost za nove korake.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x