Izložba “Karavan za klimu 3.0” i u Čajetini (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Opština Čajetina
Podelite vest

U organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, uz podršku Opštine Čajetina, KJP „Zlatibor“ i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u sali Biblioteke otvorena je Interaktivna izložba  “Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu”.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj da probudi svest o problemu klimatskih promena kod građana Srbije, da ubedi preduzeća i javne ustanove da je zeleni rast nova prilika za razvoj i da promoviše jednostavna i operativna rešenja koja svako od nas na svom nivou može da primeni i da se na svoj način bori protiv klimatskih promena. Takođe, cilj je i podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Projekat „Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji” je treće izdanje ove izložbe koje predstavlja nastavak projekata “Karavan za klimu 2 – Traganje za obnovljivim izvorima energije!” i “Karavan za klimu 1 – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!”, realizovanih 2018. i 2019. godine.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Karavan za klimu koji objedinjuje različite aktivnosti i obraća se svim građanima, nezavisno od njihovih godina i stručnosti u ovoj oblasti je putujući projekat koji se održava u više gradova na teritoriji Srbije, a sada je stigao i u Čajetinu.

Poznato je opština Čajetina teži da postane prva ekološka opština u našoj zemlji i nizom aktivnosti je sve bliža svom primarnom cilju. Na teritoriji opštine Čajetina nema divljih deponija, čitava teritorija opštine, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice je komunalno opremljena.

Učešćem u programu u oblasti zaštite životne sredine, dodatno je edukovala svoje kadrove, ojačala kapacitete i infrastrukturu i donela strateška dokumenta neophodna za realizaciju primarne selekcije i odgovornog upravljanja otpadom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x