Izložba ratnih fotografija ‘Moja Bosna’ Miloša Cvetkovića Cveleta u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Izložba ratnih fotografija “Moja Bosna” i promocija istoimene fotomonografije koja pokriva razdoblje od 1992. do 1995. godine, užičkog fotoreportera Miloša Cvetkovića Cveleta, biće otvorena danas u galeriji “Endžio HUB” u Beogradu.

Knjiga i izložba “Moja Bosna” je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, odnosno onim njegovim delovima koje je Cvetković “svojim fotografskim hodočašćima” uspeo da obuhvati, navodi se u saopštenju.

U knjizi su predstavljene fotografije iz istočne, centralne i zapadne Bosne, a ima i nekoliko fotografija iz Crne Gore i Hrvatske, gde je izbegao deo ljudi iz Bosne i Hercegovine, i iz Srbije, gde su završili kao zarobljenici.

U saopštenju piše da “to nije sveobuhvatna priča o ratu u Bosni, već pogled jednog ratnog fotografa koji je imao pristup samo jednoj strani u ratu”.

To je, kako je navedeno, “samo mali deo priče o ratu u kojem je za manje od četiri godine ubijeno oko 100.000 ljudi, u kojem je glavni grad Sarajevo bio u potpunoj opsadi 44 meseca” pri čemu je, kako se dodaje, “ubijeno oko 11.000 njegovih stanovnika”.

“Rat u kojem su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili jedini genocid u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, kada su u Srebrenici ubili više od 8.000 Bošnjaka”, piše u saoštenju.

Na otvaranju izložbe, uz Cvetkovića govoriće i urednik knjige i izložbe Slaven Rašković.

Izložba će biti otvorena do 7. jula, od 12.00 do 18.00.

Fotomonografiju je objavilo predstavništvo nemačke organizacije forum ZFD u Beogradu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x