Da bi rasli potrebna nam je nova lokacija i zato smo u Srbiji. Želimo da se širimo i Srbiji u Evropi

Japanski Nidek počeo izgradnju fabrike elektromotora u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Nidec.com
Podelite vest

Japanska kompanija Nidek (Nidec) počela je danas u Novom Sadu izgradnju fabrike elektromotora u kojoj će u prvoj fazi zaposliti 480 radnika. Za tu jednu od najvećih investicija u Srbiji u vrednosti oko 250 miliona evra Vlada Srbije dala je subvencije od 8,9 miliona evra.

Polaganju kamena temeljca za fabriku koja bi trebalo da bude otvorena iduće godine, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izvršni direktor Nidek korporacije Djun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata i direktor Nidekove fabrike u Srbiji Marko Ivović.

Vučić je rekao da je dolazak Nideka koji proizvodi najbolje elektromotore u svetu fantastičan uspeh za Srbiju.

“Nidek sprema 1,5 milijardi evra ulaganja u Evropi, a potvrdili su mi da je od toga milijarda evra za Srbiju”, rekao je Vučić.

Istakao je da će Nidekova fabrika biti osma otvorena u Novom Sadu u poslednjih sedam godina, što govori o tome koliko se Srbija menja i razvija.

“Kada Nidek dodje u Srbiju znači da smo napredovali, da smo umeli da se pobedimo konkurenciju, ali i da pokažemo ovu vrstu odgovornosti koja nam nekada nije bila svojstvena. Ovo je investicija koja će nam obezbediti prihode da ulažemo u infrastrukturu, puteve, vodovod, kanalizacionu mrežu”, kazao je Vučić.

Djun Seki je rekao da Nidek godišnje proda tri milijare motora svih veličina koji su efikasniji 20 do 30 odsto od prosečnih motora u upotrebi u svetu.

“Da bi rasli potrebna nam je nova lokacija i zato smo u Srbiji. Želimo da se širimo i Srbiji u Evropi”, rekao je on.

Grupacija Nidek posluje u 40 zemalja, ima 340 kompanija koje zapošljavaju 120.000 ljudi. Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, a sada je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x