Jedinstven u svetu: Park na krovu kuće porodice Vasov u Pirotu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Za Dobricu Vasova, poznatog pirotskog pekara, važi da je čovek ispred svog vremena. Krov na porodičnoj kući ukrasio je stablima još davne 1978. godine, a mladice koje je tada zasadio bilo su debljine prsta. Sada su žalosne vrbe veličine onih koje se mogu videti u velikim parkovima, kaže njegova snaha Slavica Vasov. Iako ploča trpi težinu zemlje  i skoro svakodnevno zalivanje, Vasovi nikada nisu imali problema sa plavljenjem, a ispod parka nalazi se njihova dnevna soba.

Dvadesetak tuja, nekoliko stabala dunja i  krušaka, kao i dve žalosne vrbe deo su parka koji se nalazi na krovu kuće porodice Vasov u Pirotu. Piroćanci tvrde da je  burek Dobrice Vasova  najbolji u gradu, a porodica da to nije jedino što Dobrica zna i ume. Kuću je sagradio 1975. godine, tri godine kasnije u rasadniku u Crvenoj reci kupio je mladice i posadio ih na krovu, a izolaciju je uradio sam. Kako je urađena ta izolacija pre 44 godine, najbolje govori podatak da nikada nisu imali probleme sa plavljenjem, iako se u letnjim mesecima biljke zalivaju svakodnevno.

” Naš park je jedinstven u svetu po tome što drveće nije u sakcijama ili cevima, već na zemlji koju je moj svekar izneo na krov, mislim da je svojevremeno doneto nekoliko šlepera zemlje. Ispod cele površine je naša dnevna soba, koja nikada nije bila poplavljena”, kaže  Slavica Vasov, snaha pirotskog pekara.

Drveće je posađeno na površini od pedeset kvadratnih metara, a debljina zemlje je oko pola metra. Biljke su zasađene planski i to one koje ne puštaju duboko korenje, tako da nesmetano rastu u visinu i  ne podižu beton. Stabla žalosne vrbe, kruške i dunje stvaraju hladovinu na krovu, pa je Vasovima ovo kutak koji koriste kad god vremenski uslovi dozvole.

“Kao da ste na zemlji, a ne na 12-13 metara visine. Leti ovde gledamo televiziju, pravimo roštilj i jedemo, dolazi nam društvo. Jedino što mogu da kažem da je održavanje prilično zahtevno, od zalivanja do orezovanja. Grane žalosnih vrbi bile su u jednom trenutku  preko fasade cele kuće, pa smo morali da ih sečemo”, ističe Slavica Vasov.

Dodaje da je njen svekar uvek bio vizionar i da nije žalio truda i vremena da svoje ideje realizuje, precizno, temeljito i pedantno. Kada pogledamo nadgradnje i potkrovlja ispod ravnih krovova koja prokišnjavaju u 21. veku kada su dostupni savremeni materijali za izolaciju, utoliko je veće divljenje za rad pirotskog pekara Dobrice Vasova koji je bez greške uradio zeleni krov još pre 44 godine.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x